Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Číňané si brousí zuby na oslabené evropské firmy, varuje NATO

  19:02
Varování z řad NATO směrem k evropským státům zní jasně - pozor na čínské společnosti, které by chtěly získat většinový podíl ve strategických firmách. Podle nizozemského odborníka Frans-Paul Van der Puttera má už nyní jeden z problémů reálné kontury. Jsou jím čínské investice v evropských námořních přístavech, které se v posledních letech rapidně zvýšily.

Čínský prezident Si Ťin-pching hovoří prostřednictvím videozáznamu s pacienty a zdravotníky z nemocnice Chuo-šen-šan ve městě Wu-chan. (15. dubna 2020) | foto: ČTK

Zranitelnost ekonomické infrastruktury Evropy je dána nynějším masivním útlumem ekonomik. Kvůli pandemii klesají ceny aktiv a právě to by podle expertů mohlo způsobit zásadní problém.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

„Je třeba chránit západní technologické firmy před možnou situací, kdy by je chtěly skupovat čínské firmy,“ uvedl bývalý šéf britské tajné služby MI6 John Sawers v rozhovoru pro Sky News. 

Komentoval tak nedávné zprávy o možném přesunutí britské firmy Imagination Technologies, která vytváří grafické čipy pro Apple, do Číny. Společnost přitom byla již v roce 2017 koupena soukromou kapitálovou společností podporovanou čínskou vládou. Podle Sawerse bude v následujících měsících docházet k tvrdému boji o kontrolu nad technologiemi.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga jsou v ohrožení i průmyslová odvětví a další části infrastruktury klíčové pro chod ekonomiky a společnosti. 

„Geopolitické dopady pandemie budou významné. Ekonomické potíže mohou vést ke zranitelnosti některých našich spojenců v situaci, kdy bude kritická infrastruktura zemí skupovaná,“ uvedl Stoltenberg ve virtuálním meetingu ministrů obrany. 

Podle něj je důležité, aby členové Severoatlantické aliance byli schopni pomoci firmám působícím v klíčových odvětvích v případě potřeby.

Koronavirus ve světě

Indický lékař měří teplotu matce s dítětem v rezidenční čtvrti v Novém Dillí....
Egyptské pyramidy v Gíze se vzkazem „zůstaň doma“. (18. dubna 2020)
Zaměstnanci specializované firmy rozstřikují dezinfekční prostředek na...

Jenže, jak poznamenal náměstek Stoltenberga Mircea Goana, některé evropské vlády nemají dostatek peněz a v budoucnosti budou možná postavené před těžká rozhodnutí.

„Každá vláda se musí rozhodnout, která odvětví jsou strategická, která je potřeba za každou cenu zachovat,“ uvedl Geoana. „Volný trh musí i nadále fungovat. Je ale potřeba ujistit se, že nepostradatelná průmyslová odvětví a součásti infrastruktury zůstanou v bezpečí bez ohledu na okolnosti.“

Čínské investice plují do přístavů

Před čínským narůstajícím vlivem varoval Frans-Paul Van der Putter z Nizozemského ústavu mezinárodních vztahů již před začátkem pandemie. Základní tezí jeho výzkumu z prosince roku 2019 je fakt, že se čínské investice v evropských námořních přístavech v posledních letech rapidně zvýšily.

Jako hlavní příklad uvádí Van der Putter řecký přístav Pireus. Ten v roce 2016 prodalo Řecko čínské společnosti COSCO. Firma v Pireu provozuje dva ze tří terminálů prostřednictvím dceřiné společnosti a má operační kontrolu i nad třetím terminálem, a to z 51 procent.

Rozhodnutí prodat Pireus v rámci záchranného programu pro tehdy silně zadlužené Řecko bylo lehkomyslné a je možné, že toho Brusel bude nyní litovat, myslí si Van der Putter. Tehdy však Řecko zkrátka muselo rychle najít kupce. Každá nabídka i ta čínská se jevila jako přinejmenším dobrá.

Čínská CITIC ovládla Soukupovu agenturu Médea, získala většinový podíl

V belgickém městě Zeebrugge vlastní COSCO z 90 procent jediného provozovatele tamních terminálů. Ve Španělsku má nadpoloviční podíl (51 procent) na řízení největších terminálů v oblastech Valencie a Bilbaa. S menšinovým podílem operuje v přístavech v Antverpách či v Rotterdamu. Van der Putter je přesvědčen, že jeho zjištění vyvolávají dostatek důvodů k obavám.

„Vliv, který si Čína buduje, jí umožňuje odklonit obchodní toky z jednoho místa na druhé,“ uvedl Putter pro Deutche Welle. Dodal, že je „zvláště nebezpečné, pokud Evropa ztrácí kontrolu, nebo riskuje, že ztratí kontrolu, nad něčím tak důležitým, jako je zahraniční obchod.“

Podle Van der Puttera by státy západní Evropy, které dříve věřily ve svou nezranitelnost z hlediska čínského vlivu, měly svůj pohled na věc přehodnotit. „Doufám, že vznikne nějaké společné evropské řešení, aby tak slabší země nemusely hledat vlastní cestu,“ říká Van der Putter.

Opatrná Evropa

Od doby prodeje přístavu Pireus přijala Evropská unie kroky, které by podobným akvizicím měly zabránit. Opatření jsou součástí takzvaného rámce pro kontrolu zahraničních investic, jehož cílem je ochrana strategických zájmů Unie. 

Do října tohoto roku měly všechny členské státy zavést postupy, díky kterým by se navzájem informovaly o sporných nabídkách a poptávkách ze zemí mimo EU. Nyní Evropská komise vyzvala vlády, aby tento proces urychlily právě kvůli čínským operacím během pandemie.

Existují však i optimistické ohlasy na toto téma. Například Erik Brattberg, ředitel evropského programu Carnegiova nadačního fondu pro mezinárodní mír, věří, že Číně nebude umožněno zneužít současné situace k získání evropské ekonomické infrastruktury.

„Myslím si, že tentokrát je Evropa pozornější, existuje větší kontrola čínských aktivit a jsou zavedena významnější ochranná opatření,“ uvedl Brattberg. „Teprve se však uvidí, jak úspěšná bude Čína, pokud se bude snažit využít hospodářské krize v Evropě k získání aktiv či kritických infrastruktur.“

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...