Vojáci německého Bundeswehru v Afghanistánu. Pokud je armáda propustí, dostanou

Vojáci německého Bundeswehru v Afghanistánu. Pokud je armáda propustí, dostanou šanci u drah. Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Narukujte k nám, vyzývají německé dráhy vojáky, které propustí armáda

  • 4
Německý Bundeswehr chystá propustit 45 tisíc vojáků. Na druhou stranu největší železniční dopravce v zemi Deutsche Bahn má málo lidí a rád by zalovil právě mezi těmi, kteří dostanou "armádního padáka". Dopravce tvrdí, že se vojáci na práci u dráhy dobře hodí.

Německá armáda se bude reformovat a sníží stavy z 220 tisíc na 175 tisíc vojáků. Deutsche Bahn chce ročně nabrat 5 tisíc až 7 tisíc nových zaměstnanců. Podle vyjádření mluvčí společnosti pro deník Westfalen-Blatt proto usiluje o spolupráci s armádou, která v oblasti rekrutování pracovních sil úspěšně funguje už na regionální úrovni v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku.

Profesní profil vojáků a železničářů jde podle Deutsche Bahn dobře dohromady. Například poddůstojníci nesou velkou odpovědnost za lidi stejně jako výpravčí, jsou spolehliví a zvyklí pracovat na směny.

V nadcházejících měsících chystají dráhy u armádních jednotek informační dny, během nichž se budou snažit vojáky nalákat, aby "vyměnili zelenou uniformu za modrou". Deutsche Bahn shání hlavně techniky, vedoucí pracovníky provozu a inženýry. Uplatnění na německých železnicích ale prý najdou i vojáci bez odborné kvalifikace.

Radikální reformu bundeswehru prosadil předchozí ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, po jehož rezignaci kvůli plagiátorské aféře ji loni dokončil současný šéf resortu Thomas de Maiziére. Jejím nejviditelnějším projevem bylo ukončení branné povinnosti Němců a její nahrazení plně profesionální armádou. Povinná vojenská služba tím sice nebyla zcela zrušena, v době míru už ale nebude uplatňována.

,