Logo na botách Nike Air Max 270 podle Arabů připomíná nápis Alláh (ve výřezu...

Logo na botách Nike Air Max 270 podle Arabů připomíná nápis Alláh (ve výřezu nahoře). | foto: koláž iDNES.cz

Muslimové kritizují design bot Nike, prý na podrážce zobrazují Alláha

  • 393
Značka Nike čelí kritice kvůli designu svých bot ze série Air Max 270. Logo na podrážce prý připomíná arabský symbol pro Alláha. Online petici za stažení sportovních bot z prodeje podepsalo přes 20 tisíc lidí a jejich počet konstantně narůstá. Nike se brání, že logo představuje pouze stylizovaný nápis Air Max.

Podle petice, zveřejněné na serveru change.org, je symbol boha na botě „pobuřující“. Jeho umístění na podrážce totiž znamená , že „určitě bude pošlapán a pošpiněn“. Autor petice proto žádá o okamžité stažení bot a dalších produktů se stejným logem z prodeje.

„Nike respektuje všechna náboženství a bereme obavy tohoto typu vážně,“ reagovala společnost v prohlášení.

„Logo Air Max bylo navrženo jako stylizované znázornění značky Air Max. Jakýkoli jiný význam či zobrazení je neúmyslný,“ dodali představitelé firmy.

Značka Nike řešila podobný problém už v roce 1997, kdy podobný symbol umístila na zadní část svých bot z edice Air Bakin‘. Tehdy se výrobce sportovního oblečení hájil tím, že obrázek měl představovat plameny.

Nakonec však výrobu těchto bot ukončil a desítky tisíc párů stáhl z prodeje. Muslimská nezisková organizace CAIR (Council on American-Islamic Relations), která na kontroverzní znak upozornila, poté přestala s výzvami, aby muslimové produkty značky Nike bojkotovali.

Podobu s arabským nápisem Alláh měly už boty Nike Air Bakin’ v roce 1997.

Značka se potýkala s kritikou také loni, když do své reklamní kampaně obsadila hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka. Ten proslul tím, že si během hymny před zápasy klekal, aby upozornil na problémy s rasismem ve Spojených státech. To si však někteří Američané vyložili jako pohrdání vlajkou. 

Na sociálních médiích se po reklamě s Kaepernickem objevily záběry, jak rozzlobení američtí vlastenci pálí boty značky Nike.

Problém měl i oděvní řetězec H&M

Podobný případ loni řešil švédský oděvní řetězec H&M. Ten pod tlakem stížností zákazníků stáhl řadu dětských ponožek, na kterých je vyobrazena figurka ze stavebnice Lego se sbíječkou.

Stížnosti na H&M. Čára na dětských ponožkách prý připomíná znak pro Alláha

Vlnu kritiky vzbudila stopa za sbíječkou, která připomíná obrácený arabský znak pro Alláha (o případu jsme psali přesně před rokem).