Miliardář Elon Musk | foto: Reuters

Dostál svému slibu. Musk prodal akcie Tesly za pět miliard dolarů

  • 105
Miliardář Elon Musk tento týden prodal akcie výrobce elektrických automobilů Tesla za zhruba pět miliard dolarů, což odpovídá přibližně třem procentům Muskova podílu ve firmě. Prodej se uskutečnil záhy poté, co uživatelé hlasovali v anketě na Twitteru.

Elon Musk prodal zhruba 4,5 milionu akcií Tesly a získal více než pět miliard dolarů (téměř 110 miliard korun). Vyplývá to z prohlášení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Z celkové částky půjde více než miliarda dolarů na úhradu daní z akciových opcí. 

Je to první Muskův prodej akcií automobilky od roku 2016 a přišel po anketě na Twitteru. Miliardář o víkendu oslovil uživatele Twitteru v reakci na kritiku, že neplatí spravedlivý podíl na daních: „V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem k vyhýbání se daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujete to?“ Dodal, že se podvolí výsledku, ať bude jakýkoliv. Pro prodej akcií hlasovalo 57,9 procenta uživatelů.

Není zcela jasné, zda měl Muskův víkendový průzkum na Twitteru nějaký vliv na jeho rozhodnutí provést některé nebo všechny transakce – nebo zda bude pokračovat v prodeji, dokud nedosáhne desetiprocentní hranice. K tomu, aby slib dodržel, by musel prodat ještě zhruba 17 milionů akcií či ještě více, pokud by do svých celkových držeb zahrnul také uplatnitelné opce. 

Muskův plat v akciích

Tesla nevyplácí Muskovi mzdu v hotovosti. Místo toho získává obrovské akciové opce. „Mám pouze akcie, tudíž jediný způsob, jak osobně zaplatit daně, je prodat akcie,“ uvedl miliardář na twitteru.

Agentury upozorňují, že část prodaných cenných papírů pochází z vysoké odměny z roku 2012 právě ve formě akciových opcí. Tyto opce musí uplatnit do srpna příštího roku, jinak vyprší. 

Zpráva o prodeji vyvolala v pondělí a úterý pokles cen akcií, ve středu však akcie opět oživily. V letošním roce si akcie Tesly připsaly více než 50 procent. Ve středu uzavřely na hodnotě 1067,95 dolarů.Začátkem tohoto roku Musk veřejně prohlásil, že tyto opce pravděpodobně v blízké budoucnosti uplatní. Je tak možné, že toto uplatnění a související prodej by se uskutečnily bez ohledu na výsledky průzkumu na Twitteru, podle předem dohodnutého plánu, uvedla agentura Bloomberg.

Byla Muskova anketa na Twitteru zástěrka? Prodej akcií Tesly je pro něj možná výhodný

Po transakci miliardář vlastní zhruba 167 milionů akcií Tesly. Podle údajů z června byl podle agentury AP Musk největším akcionářem Tesly s podílem zhruba 17 procent. Musk je podle časopisu Forbes nejbohatším mužem světa, čistá hodnota jeho majetku činí zhruba 282 miliard USD. Hlavní část tvoří akcie Tesly.

,