Westminsterský palác. Sídlo Parlamentu Velké Británie.

Westminsterský palác. Sídlo Parlamentu Velké Británie. | foto: Evropská komise.

Miliony Britů přeplácely na daních. V roce 2008 se pomátl systém

  • 39
Na britském finančním úřadě od rána do večera zvoní telefony. Zmatení Britové se snaží zjistit, co bude s jejich penězi, které jim stát omylem strhl v minulých letech na daních. Přišlo se totiž na to, že systém výběru se před dvěma lety "zbláznil" a až deseti milionům lidí vypočítal vyšší daň z příjmu.

Naopak dalších 1,4 milionu Britů budou doplácet, protože jim počítač účtoval méně. Chyba vznikla v počítačových systémech úřadu HM Revenue and Customs, který v Británii vybírá daně, cla, pojištění a vyřizuje registrace živnostníkům. O problémech informoval list Telegraph.

Chyba v systému se do výběru daní promítala od roku 2008 do letošního dubna. Ti, kdo přepláceli, si nyní budou muset zřejmě až čtyři roky počkat, než dostanou všechny své peníze zpět. Stát jim je postupně vrátí formou slev na dani.

Problém postihl ty, kteří využívali systém "Pay-As-You-Earn (PAYE)", kdy se daň z příjmu nehradí až v ročním daňovém přiznání, ale odvádí se z každého platu. Systém PAYE špatně rozlišoval daňové kódy, změnu zaměstnání i vyplácení benefitů.

BBC: poškozených je jen šest milionů

Koaliční ministři obviňují z chyb labouristy. "Zdědili jsme od labouristů absolutní zmatek, chceme teď situaci řešit, co nejdříve to bude možné," sdělil listu zdroj z ministerstva financí. Prvním desítkám tisíc Britů mají přijít dopisy s vysvětlením a omluvou od úřadu pro výběr daní během dneška. Všichni by měli být informováni do Vánoc.

Zpravodajství BBC uvádí, že se problémy s přeplatky a nedoplatky týkají "jen" necelých šesti milionů lidí. 1,4 milionu Britů údajně stát zpětně naúčtuje nedoplatky 1 500 liber každému (44 500 Kč). Naopak 4,3 milionu lidí prý dostane slevy, protože zaplatili na daních o 1,8 miliardy liber více. Číslo deset milionů lidí popírá i mluvčí úřadu HMRC.

Podle Telegraphu na každé tři lidi, kteří na daních přepláceli, připadá jeden člověk, který naopak zaplatil méně, než měl. BBC ovšem uvedla, že nedoplatky převyšují přeplatky o 200 milionů liber.

Ve Velké Británii platí systém daňové progrese. Lidé s příjmy do 37 400 liber ročně (1 100 000 Kč) zaplatí daň 20 procent, výdělky nad tuto hranici se daní čtyřiceti procenty.