ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Souboj gigantů. Google se hádá s Microsoftem kvůli cloudovým službám

  • 9
Společnosti Alphabet, pod kterou mimo jiné spadá i Google, se nelíbí počínání Microsoftu na trhu s cloudovými službami. Vedení sekce Google Cloud proto vyzvalo regulační orgány Evropské unie, aby si posvítilo na dohody Microsoftu s menšími firmami. Podle něj by totiž mohly být protisoutěžní.

Mezi oběma podniky panuje v oblasti cloudových služeb dlouhodobě velká rivalita. Googlu se příliš nedaří stahovat náskok, který se na tomto trhu podařilo vypracovat Microsoftu a Amazonu.

„Microsoft zaujímá na trhu s cloudovými službami velmi protisoutěžní postoj. Využívá své značné dominance k tomu, aby ostatním zákazníkům ztížil možnost volby. Když jsme v kontaktu s našimi zákazníky, tak nám říkají, že stanovená cenová a licenční omezení jim stěžují případný výběr alternativních poskytovatelů cloudových služeb,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters prezident sekce Google Cloud Amit Zavery.

Vedení společnosti Microsoftu v reakci na jeho postoj odkázalo na svůj blog, kde se během května loňského roku ke cloudovým službám vyjadřoval prezident firmy Microsoft Brad Smith. Ten uvedl, že Microsoft zaujímá v oblasti cloudových služeb zdravou druhou pozici a na globálních výnosech se podílí asi dvaceti procenty.

Počítače se stanou neviditelnými. Jak cloud computing změní budoucnost

Celý sektor cloudových služeb podléhá v poslední době mnohem větší regulační kontrole, a to třeba i ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických. Význam cloudových služeb totiž roste a stále více společností se na ně postupně přesouvá.

Důvodem větší kontroly je také situace na tomto trhu, neboť jen několik málo hráčů zde má velmi dominantní roli, na což mohou v krajním případě doplácet hlavně spotřebitelé.

Vedení Microsoftu se rozhodlo zmírnit svůj postoj k ostatním evropských cloudovým hostingovým společnostem už loni v říjnu. Šlo o reakci na obavy, že společnost by mohla zneužívat své dominantní postavení na trhu se softwarem k tomu, aby poškodila své konkurenty.

Přesto ale byly tyto kroky pro některé jiné hráče na trhu v čele s Googlem nedostatečné. Zavery i proto dodal, že uzavřené dohody s menšími společnostmi na trhu s cloudovými službami prospívají jen a pouze Microsoftu.

„Jejich nákupy jsou selektivní povahy a nenabízí podobné podmínky všem. To přináší Microsoftu neférovou výhodu a zákazníky to svazuje,“ dodal prezident sekce Google Cloud.