Lídrem s nejvyšším počtem restaurací ohodnocených alespoň jednou hvězdou se opět stalo Dánsko. Michelin zde ocenil 38 podniků, včetně restaurace na Faerských ostrovech, což je o sedm míst více než v předchozím roce.
Historie MichelinuPrůvodce byla původně malá červená knížka, která měla motivovat řidiče k cestování. Výrobce pneumatik tím chtěl podpořit prodej automobilů – a tím i svých výrobků. Dnes je Michelin Guide uznávaným gastroprůvodcem. Jedna hvězda se uděluje restauracím, které používají nejkvalitnější suroviny a pokrmy jsou připravovány na vysoké úrovni. Dvě hvězdy se udělují, když se do chodů propisuje i osobnost šéfkuchaře a jídlo je rafinované či inspirativní, popisuje hodnocení na svých stránkách průvodce. Tři hvězdy jsou nejvyšším oceněním pro restaurace, kde se práce šéfkuchaře povýší až na uměleckou formu. |
Druhé skončilo Švédsko s 24 oceněnými podniky, dále Norsko s dvaadvaceti a Finsko s devíti. Tři michelinské restaurace se pak nacházejí na Islandu.
Severoatlantické souostroví Faerských ostrovů se do michelinských kruhů vrátilo rovnou se dvěma hvězdičkami, které získala restaurace PAZ v Tórshavnu. Koks, první faerská restaurace oceněná hvězdou je nyní dočasně uzavřená, takže do průvodce zařazena nebyla.
O další dvouhvězdičkové místo se rozrostlo i Švédsko. Signum, která se nachází nedaleko Göteborgu byla povýšena z jedné na dvě hvězdy a získala i ocenění za používání lokálních surovin.
Tři hvězdy jen pro nejlepší
Nejvyššího ocenění, tedy tří hvězd, dosáhlo šest podniků, což je stejně jako minulý rok. Restaurace s hodnocením „výjimečná kuchyně, která stojí za zajížďku“ se nacházejí po celé Skandinávii – tři v Kodani, dvě v Norsku a jedna ve Švédsku.
Mezi dánské legendy, které této úrovně dosáhly, patří světoznámá Noma vedená šéfkuchařem Reném Redzepim. I přesto, že restaurace na konci roku 2024 poněkolikáté oznámila svůj konec, jsou spuštěné i rezervace na letošní letní sezonu.
Nedaleko ní se nachází ambiciózní restaurace Geranium, která se v roce 2022 umístila na prvním místě v žebříčku World’s 50 Best. Na pozici sous šéfa zde pracovala například i vítězka Masterchef Česko 2019 Kristína Nemčková. Třetím tříhvězdičkovým podnikem je Jordnær, který se zaměřuje na mořské plody. Cena za několikachodové menu se zde podle Bloombergu pohybuje kolem 4 200 dánských korun, tedy necelých čtrnácti tisíc korun.
CzechTourism podepsal smlouvu, komisaři Michelinu vyrazili do českých restaurací![]() |
Norsko má letos tříhvězdičkové restaurace celkem dvě. Maaemo se nachází v moderní části Osla, kde menu o více než dvaceti chodech reprezentuje moderní severskou kuchyni. RE-NAA zase sídlí na pobřeží Stavangeru a zaměřuje se na místní ryby a korýše. Ve Švédsku se od roku 2018 nachází pouze jedna restaurace se třemi hvězdami, a to Frantzén.
Na množství podniků nabízejících špičkový gastronomický zážitek se podílí například nárůst turistů. Lidé kvůli horkému počasí začínají preferovat spíše severnější země, než tradiční Itálii či Řecko.
Příjmy z cestovního ruchu zde loni dosáhly 19,78 miliardy dolarů, což je v přepočtu přes 400 miliard korun. V letošním roce země očekávají příjmy ještě o 40 miliard vyšší. Rozvoji tamní gastroscény pomáhá i snaha restaurací pracovat s lokálními surovinami nebo používání neobvyklých a inovativních metod, uzavírá Bloomberg.