ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

McDonald's doválčil s francouzskou obcí. Otevře první podnik na ostrově Oléron

  • 10
Vleklá administrativní bitva mezi firmou McDonald’s a radnicí malého francouzského městečka na ostrově Oléron zřejmě skončila vítězstvím americké společnosti. Po pěti letech sporů zde řetězec ve čtvrtek otevřel svou první provozovnu. Překonal tak odpor starosty Grégoryho Gendrea, podle radnice však kauza není u konce.

McDonald’s pomocí soudů zlomil odpor radnice obce Dolus-d’Oléron, napsal web deníku Le Parisien. Ve čtvrtek zde řetězec restaurací s rychlým občerstvením otevřel pobočku.

Starosta obce Grégory Gendre, který byl dříve členem hnutí na ochranu přírody Greenpeace, plány řetězce McDonald’s odmítal kvůli jeho názoru na ekonomický model společnosti. Vznášel proto námitky ohledně dodržování stavebních předpisů. Na konci loňského roku ale jeho úřad na základě rozhodnutí odvolacího soudu musel stavební povolení udělit.

Ostrov Oléron

Ostrov Oléron

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Ve čtvrtek tak mohla na ostrově Oléron u západního pobřeží Francie zahájit provoz první restaurace McDonald’s. Podle médií ale dlouho očekávané zahájení provozu nebylo nijak slavnostní, na událost dohlížela několikačlenná ostraha. Podnik měl být zprovozněn už v první polovině roku, vedení to ale za stížností ohledně „zastrašovacích manévrů“ odložilo.

Přetlačovaná kolem pobočky v Dolus-d’Oléron nicméně stále nemusí být uzavřená. Radnice totiž projekt znovu napadla, neboť se obává, že způsobí dopravní komplikace během letní sezony, kdy populace ostrova několikanásobně narůstá v důsledku přílivu turistů. Dvojice místních obyvatel navíc zahájila právní kroky, protože nová restaurace podle nich není slučitelná s územním plánováním ostrova Oléron.

,