ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naše papírová brčka nelze recyklovat, přiznal McDonald’s. U plastových to šlo

  • 304
Řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald’s přiznal, že jeho přechod na “ekologičtější” papírová brčka se zřejmě míjí účinkem. Na rozdíl od plastových je totiž nelze recyklovat, uvedla společnost v memorandu, jehož obsah unikl do britských médií. Papírová brčka nyní putují do směsného odpadu a posléze se spalují.

O interním dokumentu společnosti McDonald’s informovaly britský deník The Telegraph a bulvární list The Sun. Řetězec v něm uvádí, že “papírová brčka zatím nejsou recyklovatelná a musejí se až do odvolání vyhazovat do směsného odpadu”.

Podle společnosti za to může nynější tloušťka využívaného papíru. Někteří zákazníci si totiž po zavedení nových brček stěžovali, že se příliš rychle rozpouštějí a nelze jimi pít mléčné koktejly.

„Na základě zpětné vazby od zákazníků jsme papírová brčka zpevnili. Zatímco samotný materiál recyklovatelný je, kvůli jeho tloušťce s ním mají naši zpracovatelé odpadu těžkosti,” řekl mluvčí McDonald’s BBC. Stejní zpracovatelé pro firmu recyklují také papírové kelímky.

Momentální vyhazování papírových brček do koše je podle něj pouze dočasným řešením. „Odpad z našich restaurací neputuje na skládku, ale využívá se k výrobě energie,” dodali představitelé společnosti.

Řetězec McDonald’s ve Spojeném království denně využije zhruba 1,8 milionu brček, od loňského září jsou všechna papírová. 

Krok je součástí globální snahy společnosti omezit jednorázové plastové výrobky.

McDonald’s letos hodlá zavést papírová brčka i do všech provozoven v Česku. Přechod na papírovou verzi řetězec zdůvodnil tím, že je „potřeba udělat víc“, přestože jeho plastová brčka jsou stoprocentně recyklovatelná.

„Postupně přecházíme na obaly, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. To byl i případ papírových brček. Po zavedení těchto brček v zahraničí jsme se rozhodli, že je otestujeme ve dvaceti vybraných restauracích v Česku. Je pravdou, že i když je použitý materiál plně recyklovatelný, tak brčka nemohou být v současné době dále zpracovávána. Momentálně na to není zdejší recyklační infrastruktura připravena,“ uvedla Zuzana Svobodová, PR ředitelka McDonald's ČR. Dodala, že daný stav je dočasný. Brčka podle nekončí na skládce, ale putují do energetických spaloven.

19. prosince 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv