Z filmu Transformers: Poslední rytíř

Z filmu Transformers: Poslední rytíř | foto: CinemArt

Obří fúze se rozplývá. Mattel odmítl návrh na převzetí rivalem Hasbro

  • 7
Možnost vzniku nového globálního titána v hračkách se vzdaluje. Americký výrobce panenek Barbie Mattel odmítl nejnovější nabídku na převzetí od rivala Hasbro, výrobce Transformers. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Mattel podle zdrojů zástupcům firmy Hasbro sdělil, že její nabídka ho podhodnocuje a nebere dostatečně v potaz možnost, že se proti spojení podniků kvůli obavám z narušení hospodářské soutěže postaví regulační úřady.

Podrobnosti o podobě nabídky Hasbra nicméně zdroje neposkytly. Není jasné ani to, zda budou jednání mezi oběma podniky pokračovat.

Sloučením firem by vznikla hračkářská velmoc spojující značky My Little Pony, Transformers a Nerf patřící Hasbru se značkami Barbie a Hot Wheels od Mattelu. Firmy již v minulosti o možné fúzi několikrát jednaly.

Barbie dostala muslimský šátek

V listopadu 2017 představil výrobce panenek Mattel první Barbie s hidžábem....

Společnost Hasbro dlouhá léta zaostávala za Mattelem. V letošním prvním čtvrtletí však poprvé od roku 2000 její příjmy překonaly konkurenční Mattel. Firmě pomohlo hlavně získání práv na výrobu hraček vycházejících z oblíbených filmů. Ve třetím čtvrtletí tržby Hasbra stouply o sedm procent, zatímco Mattelu o 13 procent klesly.

O nejnovější snaze společnosti Hasbro převzít rivala Mattel minulý týden informoval list The Wall Street Journal. Akcie Mattelu před touto zprávou vykazovaly od začátku letošního roku pokles o 47 procent, zatímco akcie Hasbra si kolem 18 procent připisovaly. Mattel má nyní tržní hodnotu asi 6,3 miliardy dolarů (137 miliard korun), zatímco Hasbro 11,8 miliardy dolarů (257 miliard korun).

V září se zvýšil tlak na výrobce hraček kvůli bankrotu největšího amerického hračkářství Toys „R“ Us. Krach firmy zdůraznil problémy, kterým sektor nyní čelí, včetně internetové konkurence a změny preferencí u dětí. Mattel označil bankrot hračkářství za důvod svých slabých tržeb. Stejný měsíc dánská společnost Lego oznámila, že propustí osm procent zaměstnanců.