Panenku Barbie Mattel vyrobil k obrazu britské profesorky Sarah Gilbertové. (4. srpna 2021) | foto: AP

Barbie coby vakcinoložka. Mattel vyrobil panenku podle slavné vědkyně

  • 6
Americký výrobce hraček Mattel vyrobil panenku Barbie podle vědkyně Sarah Gilbertové, která stojí za vakcínou proti covidu-19 společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Panenka je součástí kolekce pěti modelů, jež firma vytvořila na počest lékařek a výzkumnic bojujících proti pandemii covidu-19.

„Přeji si, aby moje panenka dětem ukázala profese, o kterých možná nevědí, jako je například vakcinologie,“ uvedla vědkyně Sarah Gilbertová. Té její zmenšená verze zprvu připadala velmi zvláštní.

„Chci inspirovat nové generace dívek ke kariéře v oborech přírodních věd a doufám, že děti, které mou Barbie uvidí, si uvědomí, nakolik je kariéra ve vědě důležitá pro svět kolem nás,“ uvedla vědkyně.  

Devětapadesátiletá britská vakcinoložka Sarah Gilbertová začala v oxfordských laboratořích vyvíjet přípravek na začátku roku 2020, kdy se koronavirus SARS-CoV-2 poprvé objevil v Číně. Její vakcína od Oxfordu/AstraZeneky je nyní podle BBC nejpoužívanější očkovací látkou na světě, dávky dostalo přes 170 zemí.

Kdo je Sarah Gilbertová

Sarah Gilbertová se narodila v roce 1962 v Ketteringu v hrabství Northamptonshire do rodiny manažera v obuvnické firmě a učitelky. Odmalička ji to táhlo k medicíně, tu také začala s vynikajícím prospěchem studovat na University od East Anglia, později na univerzitě v Hullu. Titul PhD získala v roce 1986. Vývojem vakcíny proti koronaviru se intenzivně věnovala již od propuknutí pandemie v Číně.

Gilbertová je matkou trojčat, všechny její děti momentálně studují univerzitu. V roce 2021 ji britská královna ocenila titulem Dáma – Dame.

V červnu 2021 se účastnila jako divačka tenisového turnaje ve Wimbledonu a dočkala se ovací vestoje.

Také hraje na saxofon.

Kromě Gilbertové si zvěčnění v podobě zhruba 30 centimetrů velké panenky podle stanice Sky News vysloužily i zdravotní sestra na pohotovosti v New Yorku Amy O’Sullivanová, která ošetřovala tamního prvního pacienta s covidem-19; lékařka Audrey Cruzová z Las Vegas a torontská psychiatrička Chika Stacy Oriuwaová, které bojovaly proti diskriminaci a rasismu; výzkumnice Jacqueline Goes de Jesusová, jež vedla tým sekvenující genom brazilské varianty covidu-19, a doktorka Kirby Whitbyová, spoluzakladatelka společnosti, jež vytvořila pratelné a znovupoužitelné chirurgické pláště pro doktory.

Hračkářský gigant Mattel v posledních letech vydal několik sérií panenek Barbie, jimiž reaguje na kritiku, že vytváří nerealistické ideály ženské krásy. 

Společnost nyní nabízí širokou škálu panenek různých odstínů pleti a typů postav, které mají přesah proti původnímu modelu z roku 1959. Tehdejší první panenka na sebe vzala podobu blonďaté a štíhlé bělošky.

,