(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Marihuana boduje na burze, jde o první emisi akcií tohoto typu v historii

  • 7
Kanadský pěstitel lékařské marihuany Tilray od čtvrtka obchoduje se svými podíly na newyorské burze Nasdaq. Konopná společnost je první svého druhu, která vstoupila na jednu z hlavních amerických burz pomocí první veřejné nabídky akcií IPO, jež je spojena s emisí nových akcií. Svůj kapitál tímto způsobem navýšila o 153 milionů dolarů (3,4 miliardy korun).

„Chceme zvýšit své produkční kapacity ve světě,“ zdůvodnil krok společnosti Tilray její generální ředitel Brendan Kennedy v rozhovoru pro americkou stanici CNBC. V současnosti má firma konopnou farmu nejen v domovské Kanadě, ale i v Portugalsku, odkud své výrobky rozváží do zemí Evropské Unie.

Ambiciózní pěstitel konopí Tilray plánuje v blízké budoucnosti rozšíření své produkce. „Kanada se 17. října stane první zemí skupiny G7, která legalizuje užívání marihuany pro rekreační účely. To je další obrovský trh, který se nám otevře,“ uvedl Kennedy.

I proto zvolila firma vstup na jednu z největších burz ve Spojených státech, což jí podle listu Financial Times umožní přístup k značným kapitálovým zdrojům provázený vysokou mírou publicity. Kennedy deníku řekl, že 70 procent zájemců o jejich akcie z první veřejné nabídky byli právě investoři z USA.

„Marihuanových společností přibývá jako hub po dešti“

To podle něj potvrzuje fakt, že konopný průmysl v současnosti představuje jedinečnou globální investiční příležitost a zároveň signalizuje radikální změnu v celkovém vnímání tohoto sektoru.

„Úspěch firmy Tilray, která prodává své produkty v deseti zemích světa, včetně České republiky, je dalším z řady. Marihuanové společnosti díky prosperitě odvětví a zmírňující se legislativě přibývají jako houby po dešti,“ řekl Michal Dvořák, hlavní analytik společnosti Tradecentrum. Tento podnikatelský zdar  podle Dvořáka podpoří stovky podobných společností.

Rekreační užívání marihuany je v současnosti legální v devíti amerických státech, přičemž až dvě třetiny států legalizovaly její využití pro medicínské účely.

Americké konopné společnosti však nemohou se svými akciemi obchodovat na burzách ve Spojených státech, protože na tamní federální úrovni má marihuana stále status ilegální drogy. Mnohé z nich proto vstoupily na burzy v Kanadě. Naproti tomu kanadské společnosti, které distribuují léčebné konopí na kanadském trhu, na americké burzy vstoupit mohou.

První emise konopných akcií na americké burze

Se svými podíly tímto způsobem na burzách Nasdaq a NYSE (New York Stock Exchange) obchodovaly kanadské společnosti Cronos Group a Canopy Growth, které podnikají v marihuanovém průmyslu. Žádná z nich však ve Spojených státech neemitovala nové akcie.

První konopnou společností, která vstoupila na americkou burzu běžným způsobem pomocí první veřejné nabídky akcií IPO (Initial Public Offering) se ve čtvrtek stala až firma Tilray. 

IPO je spojeno s emisí nových akcií a podniky jej využívají pro získání dodatečných kapitálových zdrojů. Má však i další výhody. Investiční banky, které připravují a vedou celou emisi, mimo jiné seženou nové investory a také garantují hladký průběh obchodování během prvního dne stanovením minimální ceny za akcii.

Firma Tilray svým vstupem na burzu zaznamenala úspěch. Původně společnost plánovala prodej svých podílů v pásmu 14 až 16 dolarů za akcii, což by podle CNBC znamenalo, že tržní hodnota firmy stoupne na 1,3 až 1,5 miliard dolarů. Cena akcií však během čtvrtku stoupla  zhruba o 30 procent a na konci dne dosáhla hranice 22,39 dolaru, díky čemuž vzrostla tržní hodnota společnosti Tilray na dvě miliardy dolarů.