Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Rekordní rok pro marihuanu. Investoři dali firmám více než kdy dříve

  • 2
V letošním roce společnosti specializující se na prodej a pěstování marihuany získaly investice v hodnotě zhruba 10 miliard dolarů (přes 227 miliard korun). To je přinejmenším dvojnásobek částky, kterou od investorů dostali v předchozích třech letech dohromady. Napomohla tomu především legalizace THC v Kanadě.

Uplynulých dvanáct měsíců bylo pro marihuanový byznys zásadních. V lednu legalizovala její rekreační používání Kalifornie a v říjnu se Kanada stala druhým (a největším) státem, kde se konopí smí legálně kouřit, vlastnit i prodávat.

Mnoho států také začalo pracovat na legislativě povolující jak lékařské, tak rekreační užití marihuany. Lucembursko odhalilo plány na její úplnou legalizaci, čímž by se stalo prvním evropským státem s legální marihuanou (v proslaveném Nizozemsku je pouze dekriminalizovaná); Jihoafrická republika pak uvažuje o povolení jejího prodeje.

Zdravá Cola se špetkou marihuany: rýsuje se partnerství z rozumu

To všechno marihuanovým firmám, především těm ze Severní Ameriky, velmi pomohlo. Některé z nich se od července začaly pohybovat i na burze, kde zaznamenaly rozsáhlé úspěchy.

Příznivé prognózy některých analytiků (více v článku Konopí způsobí revoluci na světových trzích, hitem budou marihuanové nápoje) pak povzbudily investory, kteří do těchto společností začali vkládat rekordní množství peněz.

Miliardový byznys

„Investoři se v této oblasti začínají chovat chytřeji,“ řekl agentuře AP Beau Whitney, viceprezident firmy New Frontier Data, která marihuanový trh dlouhodobě sleduje. „Dříve prostě firmám hodili peníze a doufali, že se něco ´přilepí´. Dnes už jsou kritičtější,“ dodal.

Jen ve Spojených státech měl byznys s legální marihuanou podle AP celkovou hodnotu 10,4 miliard dolarů (236 miliard korun). Velká část firem přitom není do tohoto výsledku zahrnuta. Po legalizaci konopí v Kanadě se jich totiž velká část přesunula právě za severní hranici USA.

„Už nejde jen o Spojené Státy,“ řekl AP Ben Curren, šéf firmy Green Bits. Ta vyrábí software pro prodejce marihuany a je jednou z mnoha, kterým růst průmysl značně pomohl. Firma, kterou se dvěma kamarády založil v roce 2014, má v současnosti 85 zaměstnanců a v dubnu získal od investorů přibližně 17 milionů dolarů (přes 385,5 milionu korun). Podle něj je teď jediným problémem průmyslu to, že některé společnosti nejsou schopné uspokojit poptávku.

Společnosti, které se rozhodly setrvat v USA, také stále brzdí americká legislativa. Ta na federální úrovni marihuanu považuje za nebezpečnou a staví ji na stejnou úroveň, jako například heroin. Teoreticky je proto možné federálně stíhat i člověka, který pěstuje nebo prodává marihuanu ve státě, ve kterém je to povoleno. V praxi se to však příliš často nestává.