Spirálovitý znak „koru“ připomínající nerozvinutý list stříbrné kapradiny symbolizuje nový život, sílu a mír. | foto: Reuters

Novozélandské aerolinky ruší zákaz tetování pro letušky. Diskriminoval Maory

  • 22
Od prvního září bude moc palubní personál aerolinky Air New Zealand mít tetování i na viditelných místech. Dopravce zrušil dlouholetý zákaz kvůli kritice, že jeho politika diskriminuje původní novozélandské obyvatele – Maory, kteří jsou druhou největší etnickou skupinou v zemi. Tetování je nedílnou součástí jejich kultury.

Přestože doposud nemohli potetovaní Maorové pro aerolinku pracovat, využíval dopravce maorské symboly a jazyk pro svůj marketing, informuje agentura Reuters. Typický maorský znak, takzvané „koru“, spirálovitý tvar připomínající nerozvinutý list stříbrné kapradiny, který symbolizuje nový život, sílu a mír, se objevuje na ocasech všech letadel aerolinky. 

„Je povrchní přijímat maorskou či jinou kulturu jen v případech, kdy jde o zisk. Vůči Maorům je to odporné,“ uvedla advokátka Tania Te Whenua, která Maory zastupuje. Typické maorské tetování známé jako „moko“ je hluboce posvátným vyjádřením kulturní identity a propojuje jedince s jeho rodinou. 

Jak uvádí stanice BBC, zvláště významné je tetování na obličeji. Zatímco muži si nechávají potetovat celou tvář, pro ženy je typické tetování na bradě. Kromě toho se symboly objevují i na hrudi či pažích. 

V pondělí vedení aerolinky oznámilo, že zákaz tetování pro palubní personál ruší. „Z rozhovorů, které jsme v minulých pěti měsících vedli jak s našimi zákazníky, tak našimi lidmi doma i v zahraničí, vyplynulo, že akceptují tetování, obzvlášť pokud vyjadřuje kulturní či osobní vyjádření,“ řekl výkonný ředitel aerolinky Christopher Luxon. 

Podmínkou při náboru zaměstnanců bude, aby tetování nebylo urážlivé. O tom má rozhodovat speciální porota.

Na loňské Vánoce připravil Air New Zealand originální televizní reklamu:

10. června 2019