Socha Evžena Savojského nad Budapeští (ilustrační snímek)

Socha Evžena Savojského nad Budapeští (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Málo šetříte, vzkázal Brusel Maďarům. Chce je odříznout od peněz

  • 115
Evropská komise navrhla zmrazit Maďarsku dotace ve výši 495 milionů eur, asi 12,3 miliardy korun. Bruselu se nelíbí, že se země málo snaží snížit dluh pod požadovaná tři procenta HDP. Ze strany Komise, která o svém rozhodnutí informuje na webu, jde o bezprecedentní krok.

Brusel chce Maďarsku ucpat tok peněz z kohezních fondů, z nichž se podporují chudší regiony. Zmrazení dotací navrhuje od 1. ledna 2013, a to ve výši necelých třiceti procent roční dotace.

"Bezprecedentní krok následuje poté, co Maďarsko nebylo schopno i přes opakované výzvy Komise přijmout potřebná opatření k tomu, aby snížilo svůj nadměrný schodek," zdůvodňuje svůj návrh Brusel, kterému kromě deficitu vadí i ústavní změny Maďarska omezující nezávislosti centrální banky či kontroverzní justiční reforma (více o sporné ústavě čtěte zde).

Maďarsko se může trestu ještě vyhnout

Pokud návrh na zmrazení peněz projde, což by nastalo souhlasem kvalifikované většiny členských zemí EU, přišlo by tím Maďarsko zhruba o 0,5 procenta svého HDP. Země má ale ještě šanci si peníze zachránit.

"Dnešní návrh by měl být chápán jako silný podnět k tomu, aby země prosadila důsledná a důvěryhodná fiskální pravidla, která zaručí, že budou prostředky z fondu využity správně. Nyní je na maďarské vládě, jak se zachová před tím, než sankce začne platit," vysvětlil Olli Rehn, evropský komisař zodpovědný za hospodářskou a měnovou politiku EU.

Podobně se vyjádřil i komisař pro regionální politiku, Rakušan Johannes Hahn. Podle něj má Maďarsko šanci peníze nakonec dostat, musí ale k zavedení efektivních pravidel přistoupit rychle.

Komise může zmrazit peníze z kohenzního fondu v okamžiku, kdy má země nadměrné schodky a zároveň se nesnaží s tím něco dělat. Na vysoké deficity upozorňoval Brusel Maďarsko, ale i Belgii, Maltu, Kypr a Polsko už v lednu. Ostatní země se ale na rozdíl od Budapešti snažily harmonogram potřebných kroků sestavit. Brusel jim tak sankci nenavrhl. 

Více než tříprocentní schodek má i Česká republika.