Je těžší najít pracovníky než získat hosty, říká šéf tyrolské Wilder Kaiser

  • 2
Wilder Kaiser je největším rakouským horským zážitkovým centrem a také lokalitou, která díky tomu vytváří velké množství sezónních pracovních pozic. „Turismus je v Rakousku aktuálně na vzestupu. Vzniká stále více pracovních míst, která je nezbytné obsadit,“ říká v rozhovoru šéf turistického sdružení Lukas Krösslhuber. „Bez sezónních pracovníků by turismus v Tyrolsku už ale nefungoval,“ dodává.

Máte pokryta na letní sezónu všechna brigádnická místa?
Náš region má obrovské štěstí, že leží v blízkosti větších měst. Je tady kousek Wörgl, Kufstein, ani Innsbruck není tak daleko. U nás proto není krize ještě tak velká. Ale i tady je poptávka po brigádnících stále větší.  

Z jakého důvodu? 
Turistická branže v Rakousku obecně velmi silně roste. A vzniká stále více pracovních míst, která je nezbytné obsadit. Asi padesát procent všech pracovních sil aktivně pracujících v naší oblasti v turistickém ruchu jsou sezónní brigádníci. A přibližně polovina z nich jsou cizinci. Bez sezónních pracovníků ze sousedních zemí by turismus v Tyrolsku už nefungoval.

Jaká opatření dělají firmy, aby získaly dostatek brigádníků?
Obracejí se na personální agentury, využívají inzerci v novinách. Snaží se udržet dobré pracovní klima, aby ti brigádníci, kteří u nich už jsou, přijeli na další sezónu znovu a nehledali práci jinde. Investují do ubytování pro personál, zvyšují mzdy, investují do volnočasových aktivit brigádníků i zaměstnanců. 

I brigádníci tedy získávají zaměstnanecké benefity?
Ano, samozřejmě. Každý podnikatel nabízí jinou skladbu benefitů. Ale například jídlo zdarma v gastronomických a hotelových provozech už je standardem. Dokonce i turistická centrála Wilder Kaiser vyvinula speciální pracovní benefity v podobě slevových karet StaffCard & StaffProgramm na řadu atraktivit a služeb v údolí, abychom k nám brigádníky nalákali.

Vy se snažíte firmy nějakým způsobem podpořit?
My jsme je vždycky podporovali v organizování akcí, v prodeji online, v oblasti marketingu, ale teď přišel čas, kdy je velmi důležité, abychom je podpořili v hledání pracovních sil. Podnikatele to stojí spoustu energie, času, nervů i peněz.

Proto jsme vytvořili a v červnu spustili novou internetovou platformu www.hoteljob.tirol, kde soustředíme nabídky práce od regionálních firem a kde díky nově vytvořené Wilder Kaiser Recruitingcoach pro firmy vyhledáváme vhodné brigádníky a zaměstnance. V současnosti je totiž mnohem těžší najít dobré pracovníky než získat hosty.