S komerčním chovem lososů v klecích začalo v 60. letech Norsko a od té doby chov prošel řadou změn. Odvětví v posledních desetiletích rychle expandovalo a dnes přibližně 70 procent lososa, který se ve světě zkonzumuje, pochází z komerčního chovu. Chov však dlouhodobě vzbuzuje kontroverze, ať už kvůli obavám z nemocí ryb, jejich únikům do volné přírody anebo dopadům klecových chovů na životní prostředí.
Teplejší moře je problém
Problémem posledního desetiletí je i vysoký úhyn ryb. Náhlé úhyny milionů ryb způsobují nejen rybí choroby, ale také zvýšená teplota moře v důsledku změny klimatu, uvádí BBC. Skotské vládní údaje v roce 2023 uvedly, že tamní úhyn v minulém roce přesáhl sedmnáct milionů lososů. Číslo je alarmující, je to nejvyšší zaznamenaná hodnota v historii. Chovatelé přičítají ztráty právě vyšší teplotě moře.
Desítky lachtanů v Kanadě vnikly na lososí farmu. Hodují a nechtějí pryč |
Norsko se potýkalo s ještě většími čísly. Země uvádí, že téměř sedmnáct procent chovaných ryb v roce 2023 náhle uhynulo. Norská firma Leroy uvedla, problémy na svých rybích farmách přičítá náročné biologické situaci.
Vědci se snažili najít příčiny těchto úhynů a prozkoumali údaje v zemích, které produkují celkem 92 procent chovaných lososů. Za posledních deset let v nich předčasně uhynulo 865 milionů. V zemích jako Norsko, Kanada či Velká Británie četnost náhlých úhynů přitom v posledních letech výrazně vzrostla.
Moderní technologie mají pro i proti
Kromě teplejšího klimatu hraje podle autorů studie ve zvýšených úhynech ryb roli také rostoucí závislost na technologiích, jako jsou podvodní kamery či umělá inteligence.
Autoři uvádějí, že technologie, jako je vzdálené monitorování rybích farem v reálném čase, může pomoci ospravedlnit jejich umístění na místa vzdálenější od pobřeží. Pokud je ale rybí farma daleko od pobřeží, komerční chov je riskantnější a provozovatelé farem nemusejí být schopni včas zachytit případné hrozby. Větší závislost na technických prostředcích tak ve skutečnosti vede ke zvýšení rizika pro ryby samotné.
„Výrobní postupy a technologie, které stále více tlačí produkci do riskantnějších podmínek s vidinou vyšší produkce, vystavují stále větší množství ryb podmínkám, které způsobují úhyn,“ tvrdí doktor Gerald Singh z University of Victoria v Kanadě, hlavní autor studie.
Mořská řasa v Norsku zabila miliony lososů. Jejich cena zřejmě poroste |
Bojovníci proti chovu lososů upozorňují, že studie je alarmující a zdůrazňuje skutečnost, že lidská rozhodnutí a teplejší oceány hrají roli ve snížené produkci ryb.
„Úhyn je pouze jedním z mnoha vážných problémů týkajících se životních podmínek lososa chovaného na farmě. Trápí je mořské vši a nemoci, trpí stresující manipulací i léky a žijí monotónním životem v přeplněných klecích,“ řekla Kirsty Jenkinsová, politička organizace OneKind.
„Průmysl se ukázal jako neschopný nebo neochotný provést reformu a je třeba pochybovat, zda má chov lososů nějaké místo v soucitném a udržitelném potravinovém systému,“ dodává.
Někteří odborníci se ptají, zda průmyslový chov lososů může přežít zvyšující se frekvenci těchto hromadných úhynů. Gerald Singh věří, že chov bude pokračovat globálně, ale hromadné vymírání s obrovskými náklady na následnou sanaci může toto podnikání v mnoha lokalitách ohrozit.
„Je nepravděpodobné, že by tyto události bránily produkci potravin na globální úrovni. Namísto toho mohou mít tyto události značné místní dopady, zejména s ohledem na blaho pobřežních komunit a pro pracovníky,“ uzavřel Singh pro BBC News.