Lionel Messi z Barcelony se raduje po proměněné penaltě proti Lyonu.

Lionel Messi z Barcelony se raduje po proměněné penaltě proti Lyonu. | foto: Reuters

Fotbalista Messi dostane ochrannou známku na své jméno. Soudil se devět let

  • 12
Fotbalista Lionel Messi může ze svého jména udělat značku. Ochrannou známku na jméno mu po devíti letech povolil Nejvyšší soud. Evropský soudní dvůr tak zamítl odvolání proti rozhodnutí od španělské cyklistické značky Massi a Evropského úřadu pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Útočník Barcelony poprvé o ochrannou známku na své jméno zažádal už v roce 2011. Jméno mělo být registrováno jako sportovní značka. Kvůli velké podobnosti s názvem cyklistické značky Massi ze Španělska však udělení ochranné známky trvalo dlouhých devět let.

Evropský soudní dvůr uvedl, že Messi je natolik známý, že široká veřejnost bude schopna jeho osobní značku od cyklovýrobce rozeznat. Tento názor nakonec převážil všechna ostatní proti a fotbalové hvězdě se povedlo dosáhnout svého cíle.

Nejlépe placený fotbalista světa? Messi! Ronaldo je těsně za ním

Firma Massi, která se zaměřuje na cyklistické vybavení a oděvy byla ve svém snažení zprvu úspěšná. Svůj boj ale prohrála v momentě, kdy Lionel Messi předložil svůj návrh soudnímu Tribunálu.

Třiatřicetiletý Messi, který v Barceloně obléká dres s číslem 10, je podle časopisu Forbes ve fotbalovém světě rekordmanem a také nejlépe placeným fotbalistou světa. Za rok 2020 si přijde na 126 milionů dolarů, tedy více než 2,8 miliardy korun.

Útočník se v minulém měsíci dostal na titulní strany médií, jelikož svému klubu poslal fax, ve kterém sděloval, že chce odejít. 

Jeho domovský klub FC Barcelona však poté oznámil, že jakýkoliv jiný klub, který by o Messiho měl zájem, musí zaplatit klauzuli ve výši 700 milionů eur. Renomovaný fotbalista proto po tomto výroku od svého odchodu ustoupil a oznámil, že by se nerad soudil s klubem, který miluje.