Bezpečnostní kontrola na letišti (ilustrační foto)

Bezpečnostní kontrola na letišti (ilustrační foto) | foto: AP

Evropská letiště budou testovat detektory lži, pomůžou ochraně hranic

  • 40
Na vybraných evropských letištích budou zanedlouho pasažéři procházet testem na detektorech lži. Ty budou součástí projektu iBorderCtrl, financovaného Evropskou unií. Má zabránit přeplnění u pasových kontrol a usnadnit ochranu evropských hranic. Projekt prozatím EU stál 4,5 milionu eur (cca. 116 milionů Kč).

Detektory lži budou umístěny u příletových kontrol letů ze zemí mimo Evropskou unii. Prozatím se testování účastní vybraná letiště v Řecku, Maďarsku a Lotyšsku, o pozdějším připojení uvažuje podle listu The Telegraph i Velká Británie nebo Německo.

O krok blíže k empatickému počítači. Jak dokáže luštit lidské emoce?

Umělá inteligence v počítači požádá cestujícího o nahrání letenky a pasu, a poté se ho zeptá na několik jednoduchých otázek. „Bude požadovat potvrzení jména, věku a data narození,“ citovala televize CNN Keeleyho Crocketta, jednoho ze spoluautorů projektu. „Také se bude ptát na důvod cesty nebo způsob jejího zaplacení,“ řekl.

Na rozpoznání lži bude používat kombinaci několika technologií. Ty by mu měly umožnit s přesností až 85 % podle analýzy výrazu v obličeji odhalit lháře. Pokud se tak stane, přivolá ostrahu. Ta podezřelou osobu zkontroluje stejným způsobem, jak je tomu běžné dnes.

Detektor lži usvědčí každého. Pravda, nebo lež?

Systém bude také sledován pohraničními úředníky, kteří budou provádět namátkové kontroly. V půlroční testovací fázi budou detektoru lži čelit jen ti cestující, kteří s tím budou dopředu souhlasit.

Detektory fungující na podobné bázi (přestože nemusely nutně odhalovat lež) měly v minulosti často potíže při práci s obličeji černochů a žen.

„Nemyslím si, že by bylo možné vynalézt systém přesný na 100 procent,“ řekl Crockett. Upozornil také na to, že se systém s rozsáhlejším testováním bude sám učit a zlepšovat.