Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Lego začne prodávat největší stavebnici, model Kolosea měří půl metru

Milovníci legových kostek si mohou letos dopřát jedinečný zážitek díky dosud největší stavebnici, kterou výrobce uvede na trh ještě před Vánoci. Sestavit Římské koloseum z více než 9 tisíc dílků potrvá i zručným stavitelům možná i více než týden. Model ikonické italské stavby bude po dokončení 27 centimetrů vysoký a široký více než půl metru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Koukám na Meccano. Stavebnici vymysleli 1901 v Anglii. Populární byla ve 30. letech. Barevnou formu dostala 1926. Dělalo se mnoho podobných stavebnic po celém světě. V Sovětském svazu od 20. let.

Merkur začal 1920. Nejprve měl svůj patent na spojování dílků. 1925 přešel na šroubky a název Merkur. Dnes se již neví, zda šlo o inspiraci Meccanem či jinou stavebnicí? Je fakt, že Meccano ze 70. let je jak Merkur. Ale i Meccano mohlo kopírovat konkurenci. Stavebnici v této podobě znal celý svět.

Spíš, kopie Meccana užívají imperiální metriku, Merkur je ojedinělý, přešel na metrický systém.

Tvrzení, že je Merkur okopírovaný je patrně nepravdivé. Spíš platí něco jako inspirace konkurencí.

0 0
možnosti
KT

Součástí stavebnice Merkuru byla železnice Merkur, která se později vyčlenila jako samostatná modelová železnice velikost 0, nejrozšířenější v čs. Výroba byla zastavena v roce 1968. Dle pokynů RVHP měla modelové železnice nadále vyrábět jen NDR. ;-) (Asi ruský dík za německé tanky v Československu. Trh s hračkami uspořádaný tanky.) ;-D

Nové sady jsou fakt pro děti prima. Doporučeno jako hračka od 14 let. ;-D

0 0
možnosti
KT

Vlastně, nebyl to ztracený čas, návod jak na Lego tady už máme. Je třeba se oprostit od lží fanatiků Lega a začnete to dávat smysl.

Rád bych viděl v Legu univerzální technickou stavebnici pro malé děti - první stupeň. Máme kolečka, ale i očička. Lego samo nedrží účel univerzální stavebnice, ale usiluje spíš o celé hračkářství v kostce a o libovolnou hračku, co děti napadne. Jde o byznys, o to jak uškubnout na trhu hraček maximální prostor. Škála záběru Lega je jak Kinder vajíčka.

Holky z toho mají barevný písek, na podložce dávají dohromady mozaiku, pak řeší panenky a Pet Shopáky a ohrádky pro panenky, kluk se snaží o auta a domečky. Lego přidá návod, jak postavit čápa či žabičku. K pláči. Technická stavebnice... Je třeba ohlídat účel, zda chtějí děti skutečně budovat.

Pak, podle stejného principu obsazení trhu, cílí na zákazníky 4 - 99 let. Věk je třeba ohlídat.

Pak, Lego prodává reklama. Lego musí mít sadu na každý aktuální film či konkrétní hračky. Tyto sady nejsou univerzální, ale stojí na dílcích pro jedno použití. Aby se tomu mohlo říkat Lego, je tam pár univerzálních kostiček. Ale nikdy nepostavíte z pytle univerzálních kostiček nějaké Ledové království či pohledné letadlo. Na to musíte koupit jednoúčelovou sadu, která je jinak na nic. Podvod. Stále je to Lego, a přitom to Lego není. Co horšího, tady máte nádherný výsledek z jednoúčelových dílků, který ze základních kostek nikdy nedosáhnete. Děti pak samozřejmě sáhnou v obchodě po reklamě, ne po suchopárné stavebnici. Doma se kupí neužitečný bordel. Lego popírá samo sebe a zlepšuje si tak byznys. Ale jen, okrádá a podvádí děti a rodiče.

Má cca 33 barev, 25-30 tvarů kostek. Stavění z toho nedává smysl. Dětem chybí vysoká kostička, tak si ji poslepují z placatých. Některé dílky mají špunty, jiné jsou hladké. Pořád chybí kostičky. Tak se lepí co jde a jak to jde. Stavby se nám rozpadají, protože se užili hladké kostičky kam neměly, otočené kostičky, úhlové kostičky...

Viděl bych řešení, probrat to a vybrat jen základní tvary -

0 0
možnosti
KT

Viděl bych řešení, probrat to a vybrat jen základní tvary - cihly v několika velikostech, destičky. A různé změny úhlů, trojúhelníky, zaoblené tvary, hladké a speciální a ozdobné dílky vyřadit. Vyřadit i jednoúčelové díly. Nechat kolečka pro auta. Udělat z té zněti nepořádku, co z toho máme, jen základní stavebnici. (Není k tomu někde návod? Jako, co je základní sada tvarů kostek v Legu?)

Nevím, co s barvami? Klidně bych to omezil třeba na 6 barev, užitečnost sady by stoupla. Ale za ty tisíce, toho máme málo, kostky by chyběly. Další podvod Lega. Nikdy nedostane dítě do ruky bednu shodných kostek z fabriky, aby mohlo svobodně budovat třeba zámek, tak jak se Lego popularizuje v médiích. Prodávané sady jsou chudičké. A to i ty, co jsou myšleny jako univerzální stavebnice - Classic. Při tom množství tvarů a barev, dostanete v sadě za tisíce jen 4 stejné cihličky, a nazdar. Zkuste jednu ztratit. Pak z těch návodů Lega nepostavíte ani jednoduchý objekt. Řešením by byla možnost nakoupit pytel cihliček jedné barvy. (Není taková možnost? Jak to dělají v dětských koutcích s Legem?)

Návody Lega mě dost šokují. Trápíme se s nedostatkem kostek na cokoliv. A v návodu pak mají "chytré nápady" jak udělat domeček z 10 kostiček - a víc jich také nemáme. To je jediná možnost, ubohý návod. Pak že jde o univerzální stavebnici. OK, ale je to děsivě omezující. Jakákoliv dětská stavebnice nabídne víc možností a inspirace, než Lego s 10 kostičkami. Pokud tedy hodlám Lego probrat, tak s citem. Už ty sady probralo samo Lego s cílem je co nejvíc minimalizovat.

No a je to. Návod jak na to je tady. ;-)

0 0
možnosti
KT

Tak mě napadá, na výprasky je partnerka. Naše děcka dík nepořádku s Legem dostala hezkých pár na zadek a zažila párkrát pořádné dusno. Já si škubu vlasy z vyhozených peněz za zničené sady a rozházené poztrácené kostky - spíš drobné ozdoby. Tečou mi nervy, jak je Lego za tisíce pro děti k ničemu...

Možná by to chtělo studii, jaký podíl má Lego na domácím násilí na dětech. Rv

Vedle urážek, jsme se v debatě o práci s Legem se zdejšími fandy Lega fakticky nikam nedostali. Připadám si jak na debatě o LIDLu. Také jdou tady fanatici z LIDLu a nesmíte říct o LIDLu jediné špatné slovo. Rv

Naše škola předpokládá, že má každé děcko nějaké to Lego ve skříňce. Je to jak davová halucinace, že jde pro děti o něco skvělého. Rv:-P

(Duplo funguje jinak. Toho se to netýká. Jiné stavebnice fungují s dětmi jinak... Jde čistě o echt komerční produkt Lego.) Rv

0 0
možnosti
KT

Dotaz, není tady cesta, nakoupit pytel kompatibilních kostek na vietnamské tržnici a tu předraženou sadu, co máme doma, povýšit na trochu praktičtější hračku? Případně bazary... (Ale obecně a teď navíc s covidem nám nesmí použité hračky k dětem.)

U Chemoplastu píší, že je Lego asi licencované a že jiný výrobce nesmí dělat shodné kostky. Tak snad Čína? Ale konkurenční stavebnice vidím. Je na trhu nějaká, která lze kombinovat s Legem?

(Koupili jsme ty stavební podložky pro Lego. Doporučuji. Je to praktické.)

0 1
možnosti
KT

Koukl jsem na bazar. Všude řeší poztrácené sady k ničemu. Koupit pytel ohmataných kostiček není problém.

Problém je, proč? Pokud toho bude doma hora, začnou z toho vznikat smysluplné výtvory? Máte s tím někdo zkušenost? Nebo je to marná snaha a Lego je pro děti zoufalá hračka v jakékoliv formě?

0 1
možnosti
KT

Porovnávám doma Lego s Bruderem. Modely od Brudera jsou dokonale realistické a zaměřené na pracovní prostředí. Nemusíte všechno převádět na kostrbaté rozkostičkované tvary. Bruder se nerozpadá, dá se s ním vyhrát. Má dost hejblátek na pohrání.

Ale jsou to spíš modely, než hračky. I když většinou píší "vhodný od 4 let".

Bagr děti olámaly a zdevastovaly. U auta se rozpadlo řízení. Jsou to plasty, co dětské zacházení také moc nepřežijí.

Ale Bruder je pořád vcelku a provozuschopný. Lego modely jsou vesměs rozložené na kostičky v krabici, nyní sady poztrácené a celkově nepoužitelné.

O co jde u Lega? Vzít si návod a jet krok za krokem? Připravit se na kariéru montéra na montážní lince? A o tom je radost ze stavění? ;-)

0 4
možnosti
OZ

To chceš jako říct, že tvoje děti nemají ani na tu kariéru cvičené opice u montážní linky?

3 0
možnosti
KT

Prosím o návod, jak na prašivý mor "Lego"?

Sám jsem ho jako děcko nezažil, měl jsem nějakou takovou stavebnici asi z NDR. O mnoho lepší. Měli jsme teď malé děcko, nic drobného nesmělo být v bytě. Loni jsme tedy slavně začali s Legem pro větší děti 5-7 let. Naprostá katastrofa. Pár univerzálních stavebnic, pár hotových modelů. Bratru za cca 6-8 tis. napříč rodinou.

Děti jedou Duplo. Rychlé, praktické, velké. Stavění kostiček pro mateřské školky. Také, kdy jindy? Jako, Lego, kostičky pro 10-15-99 let? Není to nějaká deviace a úchylka? Trapácké kostičky pro školáky?

Je to droboučké, prťavé, drahé. Kostiček ze všech těch sad strašně málo. Když domeček, tak jak pro mašinky 3x3 cm, jinak chybí kostičky. Každá kostička a součástka je pozlacená drahocennost. Pořád něco chybí. Práce s Legem k vzteku.

Problém, má to cca 20 barev a cca 15-20 tvarů kostiček. Od každého druhu kostičky je logicky jen pár kousků, které jsou k ničemu. Hrstička červených, hrstička pískových. Nic se z toho nedá pořádně stavět, aby se daly skutečně využít barvy.

Děti odmítly stavět podle návodů, že to neumí. Patlají to bez ohledu na barvy, protože by nic z těch pár kostiček nepostavily. Totální hrůzostrašnosti. Když jim pomohu podle návodu něco postavit, tak je baví jen destrukce a rozebírání. Za 10 minut je z toho hrst kostiček a opět nějaká patlanina.

Drobné kostičky doplňuje Lego ještě drobnějšími kytičkami, diamanty, plamínky, světly aut, očičkami, hrníčky, páčkami, postavičkami plných drobností... Vše je za pár měsíců poztrácené. Vysavač si užil... Kostky jsem roztřídil podle barev. Drobnosti zabavil. Děti v tom pořádek neudrží. Prostě pytel plastového odpadu na nic, je jediná forma Lega v dětské pokoji. Za ty tisíce?

Zcela mi uniká, co má Lego v této formě dětem přinést?

Je to jak s Lego filmy. Jsou hnusné, kostrbaté, nikdo je nemá rád a TV jsou tím přecpané, protože to asi zvyšuje prodejnost Lega. Pohádka jako reklama na Lego. Za mě, pro děti mor a zatím dost tristní zkušenost.

1 7
možnosti
ZB

Tenhle příspěvek je neuvěřitelně hloupý. To je fascinující.

6 1
možnosti
JK

Lego to mohlo urobiť originálnejšie - urobiť model Kolosea tak, ako vyzeral v antických časoch.

0 0
možnosti
MV

A pridat figurky gladiatoru a otroku :))) o publicity by meli postarano.

0 0
možnosti
TL

Lego bude mít syn pod stromečkem každopádně, ale určitě ne tohle. Dvacet tisíc za hračku je moc.

0 0
možnosti
MM

Škoda, že kvůli pokřiku "aktivistů" (omlouvám se za to neslušné slovo) přestali prodávat stavebnici V 22 Osprey.

1 0
možnosti
TP

to bych asi koupil radši než koloseum. BTW dělá vůbec nějaká firma model Ospreye?

0 0
možnosti
TK

Prijde mi to nudne, radsi bych si koupil Star destroyer nebo Pricnou ulici

1 1
možnosti
ES

E40d59a 65S61t66á39r36e78k

16. 11. 2020 14:16

Je to o vkusu, s tím nic nenaděláte. Totéž si zase myslím o Destroyeru, velká šedá hmota :-) Příčná mi zase přijde docela přestřelená s cenou a zase tak odvařený z ní nejsem. Je to Lego, každý si vybere to své a to je na tom to nejdůležitější.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!