Influencer šokovaný cenou se ptal obsluhy, jestli kuře při chovu náhodou neposlouchalo hudbu a nepilo mléko. To mu zaměstnanci vzápětí potvrdili a dodali, že jde o vzácné plemeno slunečnicového kuřete, které se chová pouze na farmě v jihočínské provincii Kuang-tung a pije šťávu ze slunečnic.
Zaměstnanec farmy později upřesnil, že drůbež sice poslouchá klasickou hudbu, ale že mléko nepije, napsal web South China Morning Post.
Když zmizí desetinná čárka. Dal si v Anglii pivo, zaplatil 1,6 milionu Kč![]() |
Cena za jeden kilogram slunečnicové slepice přesahuje 200 jüanů (více než 630 Kč) a za kus se platí 1 000 jüanů (přes 3 tisíce korun). Jde o maso oblíbené mezi michelinskými kuchaři, které je známé svou šťavnatostí a křehkostí, dodal web.
I když influencer cenu jídla nakonec musel akceptovat, kritizoval na síti způsob, jakým mu byla prezentována. „Nejde ani tak o cenu samotnou, ale o příběh, který ji měl ospravedlnit,“ uvedl ve videu.
Případ se stal předmětem mnoha diskusí na čínských sociálních sítích. Někteří uživatelé se pozastavovali nad tím, do jaké míry lze podobné marketingové strategie považovat za oprávněné. Jiní spekulovali, že vysoké ceny těchto surovin cílí především na bohatší klientelu ve velkých městech. Objevily se také nadsazené reakce v podobě vtipů o cenách kuřat v jiných čínských regionech.
Diskuse o cenách v Šanghaji
Kauza také znovu oživila debaty o vysokých životních nákladech v Šanghaji a o fenoménu, který místní uživatelé internetu nazývají „šanghajská měna“. Tento termín označuje neobvykle vysoké ceny některých produktů a služeb ve městě.
Známý je případ, kdy místní stáli frontu na 800gramový toust z Japonska za 98 jüanů (311 korun), který se ve zbytku Číny běžně prodává za pětinu a v zemi původu za poloviční cenu.
Podle oficiálních statistik dosáhl v roce 2024 průměrný disponibilní příjem obyvatele Šanghaje 88 366 jüanů (přibližně 282 tisíc korun), což je téměř dvojnásobek celostátního průměru. Tento faktor přispívá k tomu, že si místní obyvatelé i návštěvníci často připlácejí za exkluzivní gastronomické zážitky.