Kubánský dluh vůči České republice dosahuje téměř sedmi miliard korun.

Kubánský dluh vůči České republice dosahuje téměř sedmi miliard korun. | foto: Desmond Boylan, Reuters

Kuba nemusí platit 8,5 miliardy dluhu, rozhodli věřitelé v Paříži

  • 14
Kuba o víkendu uzavřela se západními věřitelskými zeměmi přelomovou dohodu o svém nespláceném dluhu starém více než čtvrt století. Pařížský klub věřitelských zemí v pondělí oznámil, že Kubě odpustí 8,5 miliardy dolarů (209 miliard korun) navršených úroků. Země za to slíbila, že během 18 let splatí z jistiny dluhu 2,6 miliardy dolarů.

Dohoda „přispívá k definitivnímu řešení otázky střednědobého dluhu, který Kuba nesplácí od 80. let“, citovala agentura AP francouzského ministra financí Michela Sapina. Francie jako největší věřitel Kuby jednání s Havanou vedla. Paříž Kubě zruší dluh čtyři miliardy dolarů.

V červnu se Kuba s Pařížským klubem věřitelů dohodla, že mu od roku 1986 dluží 15 miliard dolarů, což byl první krok k uzavření dohody. Jde o celkový dluh vůči 16 členům Pařížského klubu od roku 1986, kdy Kuba přestala splácet dluhy. Havana v minulých letech dosáhla výrazného odpuštění dluhu i při podobných jednáních s Ruskem a Německem a také se dohodla na restrukturalizaci svého dluhu s komerčními věřiteli z Japonska, s Mexikem a s Čínou.

Kuba dluží Česku sedm miliard

Kubánský dluh vůči České republice dosahuje téměř sedmi miliard korun. Podle říjnového sdělení náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy se chce Česko dohodnout na způsobu splácení. Jednou z možností je i kapitalizace dluhu tak, že by se tuzemské firmy podílely na projektech na Kubě, čímž by se část dluhu odepsala.

Komunistická Kuba pod vedením Raúla Castra usiluje o zlepšení vztahů se západními věřiteli a investory ve snaze otevřít a modernizovat zbídačelou ekonomiku. Většina věřitelů byla ochotna Havaně vyhovět s ohledem na zvýšený zájem o investice na ostrově. Kuba nyní zlepšuje také své vztahy se Spojenými státy a pokračuje v ekonomických reformách.

,