(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Každá pátá kryptoměna může být falešná. I tak je investoři zběsile kupují

  • 13
V posledních dvou letech využívá řada firem nového a kontroverzního způsobu, jak si opatřit kapitál – vytvoří digitální měnu, kterou prodají investorům za hotovost nebo už existující a zavedenou kryptoměnu, jako jsou třeba bitcoiny. Až pětina těchto měn však může být falešná.

I přes zvýšenou pozornost, kterou virtuálním měnám začaly věnovat regulátoři po celém světě, prudce roste objem peněz získaných prostřednictvím nových virtuálních měn v takzvaném ICO (initial coin offerings – v překladu primární veřejná nabídka digitální měny), upozorňuje CNBC

V prvním letošním čtvrtletí nakoupili investoři 217 nových virtuálních měn za 6,6 miliardy dolarů (143,3 miliardy korun). To je o 65 procent víc v porovnání s posledními třemi měsíci roku 2017. 

Kryptoměna pro kurtizány. Nejslavnější nevěstinec zvažuje platbu bitcoiny

Významná část těchto ICO však vykazuje znaky podvodu. Z 1 450 primárních nabídek, které v přehledu shromáždil list Wall Street Journal, byla u devatenácti procent (prodaných za miliardu dolarů) uvedena červená vlajka. To znamená, že firma někde opsala dokumenty pro investory, slibovala zaručený výnos nebo uváděla falešný výkonný management (případně ho neuváděla vůbec).

I přes vysoké riziko může mít vytvoření nové digitální měny značné výhody jak pro zakladatele, kteří chtějí získat kapitál, tak pro investory. Jedním z nejúspěšnějších projektů bylo Ethereum, které si získalo pozici druhé nejvýznamnější kryptoměny. V roce 2014 se prodalo šedesát milionů jednotek za jednatřicet tisíc bitcoinů.

Investiční firma Mangrove Capital také v analýze tvrdí, že i kdyby někdo býval slepě investoval do jakékoli vydané digitální měny včetně těch, které zkrachovaly, získá 13,2násobně více peněz, než kolik původně zaplatil. Společnost ovšem neuvádí, kolik kryptoměn analyzovala.

Americká komise pro cenné papíry minulý týden uvedla na trh falešnou ICO nazvanou HoweyCoins. Má to být pokus naučit investory, jak rozpoznat varovné signály, že by mohlo jít o podvod.