ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Těžba kryptoměn je závislá na špinavé energii, zlepšila se jen nepatrně

  • 11
Těžba bitcoinů zatím stále není příliš ekologická. Za rok do letošního ledna se podařilo dosáhnout pouze nepatrného zvýšení udržitelné energie, která se při těžbě používá.

Cena bitcoinu při dnešním obchodování v Asii poprvé za týden vzrostla nad 20 tisíc amerických dolarů (512 250 korun) a připisovala si více než pět procent. Kryptoměny zdražovaly díky širšímu zájmu o rizikovější aktiva, uvedla agentura Reuters. Loni v listopadu se bitcoin prodával za rekordních zhruba 69 tisíc dolarů.

Těžba označuje proces, kdy se výpočetní výkon počítačů využívá k řešení složitých matematických úkolů, které slouží k potvrzování kryptoměnových transakcí. Za to dostávají provozovatelé těchto počítačů odměnu v podobě určitého množství mincí dané kryptoměny, například bitcoinu.

Tento proces spotřebovává elektrickou energii a jeho silná závislost na znečišťujících fosilních palivech, jako třeba uhlí, vyvolává kritiku ze strany politiků, investorů a ekologů. Ti se obávají dopadu na globální oteplování.

Řada projektů hledá způsoby, jak přesunout těžbu bitcoinů k čistší energii. Fosilní paliva však letos v lednu stále tvořila přibližně 62 procent energetického mixu bitcoinu, o rok dříve to bylo 65 procent. Ukázal to průzkum Cambridgeské univerzity CBECI.

Česko by mohlo být velmocí v krypto průmyslu. Potřebuje ale legislativu

Použití elektřiny z uhlí sice kleslo ze 47 na 37 procent, bitcoin je ale stále závislejší na plynu, který v lednu tvořil čtvrtinu energetického mixu. O rok dříve to bylo šestnáct procent.

Úloha udržitelné energie v mixu téměř nevzrostla, zvýšila se z 35 přibližně na 38 procent. Do této kategorie spadá jaderná, vodní, větrná a solární energie. Podíl vodní energie dokonce klesl, a to z dvaceti procent na patnáct.

Neregulovaná a neprůhledná

Těžba bitcoinů je většinou neregulovaná a neprůhledná, údaje shromažďuje pouze málo centralizovaných orgánů. Cambridgeská studie vychází z údajů o geografickém rozložení těžby ve světě a energetickém mixu jednotlivých zemí.

Její závěry se znatelně odchylují od odhadů amerického orgánu Bitcoin Minig Council, který v červenci uvedl, že podíl obnovitelné energie v energetickém mixu bitcoinu je zhruba šedesát procent.

Emise skleníkových plynů z těžby bitcoinu by letos měly činit 48,4 milionu tun. To je přibližně o čtrnáct procent méně než odhadované emise za rok 2021, uvedla CBECI.

Server Blockchain.com upozornil, že celosvětové příjmy z těžby bitcoinů klesly v době energetické krize na 17,2 milionu dolarů denně. Ve srovnání s loňským listopadem to představuje pokles o 72 procent.

Tehdy těžaři denně vydělávali 62 milionů dolarů. Analytik společnosti Blockware Solutions Joe Burnett upozornil, že zatímco cena bitcoinu klesla, obtížnost těžby se zvýšila a ceny energií prudce vzrostly.

,