Avokádové plantáže vznikají na úkor lesů.

Avokádové plantáže vznikají na úkor lesů. | foto: Profimedia.cz

Konec „krvavých“ avokád. Nechceme podporovat gangy, tvrdí restaurace

  • 21
Obliba avokáda během uplynulých deseti let rapidně vzrostla. Na internetu se objevily desítky receptů, které ho používají, a textů o jeho blahodárných účincích. Některé britské a irské restaurace však začínají od jeho nabízení v posledních měsících ve velkém ustupovat, a přiřazovat mu přízvisko „krvavé“.

Avokádové plantáže totiž v některých částech Mexika ovládají drogové kartely. Ty z prodejů avokáda, podobně jako africké ozbrojené skupiny z diamantů, financují svou činnost. Podle listu The Guardian si tak gangy vydělávají až 150 milionů dolarů (přes 3,4 miliardy korun) ročně.

Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravině ničí mexickou přírodu

V roce 2016 navíc rapidně narostlo množství nelegálně vykácených lesů, které byly nahrazeny plantážemi. Farmáři, aby unikli odhalení, vykáceli vždy jen přibližně polovinu stromů, a pod ně zasadili avokádovníky. Koruny zbylých původních stromů zakryly výhled leteckým kontrolám, a tak se na vykácení mnohdy přišlo až po několika měsících.

V květnu letošního roku si pak Chilané z města Petorca začali stěžovat na to, že kvůli zavlažování plantáží, na kterých se pěstují avokáda, nemají dostatek vody pro vlastní potřebu (více zde).

Z těchto důvodů teď začínají některé restaurace z Irska a Velké Británie, kde bylo avokádo pravděpodobně nejpopulárnější, plodinu stahovat z nabídky. 

„Avokáda jsou krvavými diamanty Mexika,“ řekl listu Irish Independent JP McMahon, majitel michelinské restaurace Aniar v irském Galway. Myslí si, že by je restaurace měly úplně přestat používat. „Změna nenastane, dokud se jim (krvavým avokádům, pozn. redakce) nezačnou vyhýbat zákazníci,“ dodal.

Někteří majitelé restaurací vidí u avokáda paralelu s quinoou. Ta byla také v posledních letech velmi oblíbená, vysoká poptávka však vyhnala cenu tak vysoko, že si ji lidé z okolí farem, pro které byla důležitou složkou jídelníčku, už nemohli dovolit.

Návrat k domácím produktům

Zákazníci by podle této skupiny lidí, do které patří i McMahon, měli začít raději jíst domácí rostliny, které mohou fungovat jako jejich náhrada. 

„Produktů na to máme dost. Pokud chcete vitamíny a minerály, dejte si kapustu. Nebo celer a artyčok, ty rostou po celý rok,“ řekl. Podle něj je šílené, že si lidé kupují jahody i v zimě. Podle něj by si měli počkat na jejich sezonu. „Člověk se na ně pak i víc těší,“ dodal.