Americký ekonom Nouriel Roubini

Americký ekonom Nouriel Roubini | foto: Profimedia.cz

Přijde desetiletí dluhů, některé profese zaniknou, varuje Doktor Zkáza

  • 59
Nynější krize jen tak neodezní, míní jeden z předních světových ekonomů Nouriel Roubini. Svět podle něj míří do recese, jakou ještě nezažil, řekl britské BBC. Podle akademika, který si za své ponuré předpovědi vysloužil v médiích přezdívku Doktor Zkáza (Dr. Doom), se bude globální ekonomika z koronaviru vzpamatovávat ještě příští dekádu.

Některé pracovní pozice zcela zaniknou a čeká nás deset let poznamenaných dluhy či nízkou ekonomickou aktivitou, sdělil Roubini v programu BBC Talking Asia další ze svých pesimistických predikcí.

Krize je tady. Česká ekonomika klesla za první čtvrtletí o 3,6 procenta

“Během finanční krize (v roce 2008) trvalo zhruba tři roky než se produkce prudce propadla. Tentokrát to nebyly tři roky, dokonce ani tři měsíce. Volný pád trval tři týdny,” řekl Roubini. Nelze podle něj očekávat, že by se ekonomika ze současné krize zotavila rychle.

“Pracovní místa, která zmizela, se vrátí pouze částečně, s nižšími mzdami, bez benefitů či na částečné úvazky. Průměrného pracujícího člověka čeká větší příjmová nejistota,” míní Roubini.

Zatímco počet potvrzených případů koronaviru ve světě překročil pět milionů, představitelé řady zemí hovoří o překonání pandemie a začínají postupně rozvolňovat omezení. To však podle Roubiniho neznamená, že se byznys vrátí do normálu. “Většina nákupních center v Číně stále zeje prázdnotou. Německé obchody jsou také otevřené, ale komu se chce nakupovat?” ptá se ekonom.

Zdroj: MMF

Pokračování obchodní války

Asijské rozvojové země mají podle něj našlápnuto k tomu, aby se z krize vzpamatovaly dříve než vyspělé země. Předpovídá také pokračování obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Roubini je známý mimo jiné tím, že předpověděl hypoteční krizi ve Spojených státech, která přerostla v globální finanční krizi v letech 2008 a 2009.

Globální ekonomiku čeká nejhlubší recese za téměř století, odhaduje MMF

Také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová nedávno připustila, že globální ekonomice bude trvat mnohem déle, než se plně vzpamatuje z koronavirového šoku. Údaje přicházející z celého světa jsou podle ní horší, než se čekalo, řekla Georgievová v rozhovoru pro agenturu Reuters.

MMF tak zřejmě upraví svoji nynější předpověď, která pro letošní rok počítá s poklesem světového HDP o tři procenta. Na dotaz ohledně napětí mezi USA a Čínou Georgievová uvedla, že na členské země MMF naléhá, aby udržovaly otevřenou komunikaci a tok obchodu.

Koronavirus ve světě

Indický chlapec při odebírání vzorků na testování na nákazu koronavirem ve...
Jednotka vojáků z Čínské lidové armády pochoduje Zakázaným městem v Pekingu....
Palestinský trenér boxu Osama Ayob při pouličním tréninku v Gaze s jednou ze...