Vagon na kolejích v Osvětimi.

Vagon na kolejích v Osvětimi. | foto: Profimedia.cz

Náš děda byl nacista, zjistili majitelé firmy. Darovali tak miliony na charitu

  • 183
Reimannovi jsou jednou z nejbohatších rodin v Německu. Vlastní mimo jiné i americký řetězec prodejen s koblihami Krispy Kreme. Při pátrání po historii rodiny narazili její členové na nečekané zprávy. V továrnách jejich předků totiž otročili váleční zajatci. Rozhodli se tak, že založí fond na podporu obětem holokaustu.

Historií své rodiny se začali Reimannovi zabývat před třemi lety. Původ rodinného bohatství vystopovali až k Ludwigu Reimannovi, který se v roce 1828 přiženil do rodiny Benckiserů, majitelů stejnojmenné chemické firmy (ta dnes vyrábí například prášky do myčky Finish nebo kondomy Durex).

Na problém rodina narazila, když se pokusila blíže rozkrýt poměry v továrně Ludwigova vnuka a pravnuka, Alberta Reimanna staršího a Alberta Reimanna mladšího. Zjistili totiž, že v tomto zařízení v německém Ludwigshafenu během druhé světové války nuceně pracovalo až dvě stě válečných zajatců z Ruska a Francie.

Oba dva navíc otevřeně podporovali Adolfa Hitlera. Albert starší v roce 1931 posílal dobrovolné finanční příspěvky jednotce Waffen SS, jeho syn se pak stal členem NSDAP.

Nacista s židovským tchánem

Albert mladší, který zemřel v roce 1984 a je dědečkem současné generace Reimannů, také napsal dopis adresovaný starostovi Ludwigshafenu, ve kterém požaduje přesunutí svých „zaměstnanců“ do vězení. Podle dopisu totiž nepracovali dostatečně urputně.

V návaznosti na tato zjištění rodina prostřednictvím své firmy založila fond na podporu obětí židovského holokaustu. Přislíbili, že přes něj na charitu darují desítky milionů. Pojmenovali ho po Alfredu Landeckerovi, židovském tchánovi Alberta Reimanna mladšího.

Slib pak začali plnit v první polovině prosince. Ve čtvrtek do fondu vložili 5 milionů euro, v přepočtu zhruba 127 milionů korun. V příštích měsících pak údajně plánují darovat dalších 20 milionů. „Nechceme jen zachovat jeho památku, (poslední zmínky o Landeckerovi rodina má z tranzitního ghetta Izbica), ale i dosáhnout toho, aby se nikdy nezapomnělo na vraždy milionů Židů a dalších obětí národního socialismu,“ uvedl mluvčí rodiny pro CNN.