Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Koronou nájem nezaplatíš. Nájemníci po celém světě žádají jeho prominutí

  • 124
Pandemie COVID-19 má kromě podnikatelů a firem silný vliv i na jejich zaměstnance. Mnozí kvůli ní přišli o práci a po týdnech v karanténě jim začínají docházet peníze – třeba na nájmy. Po celém světě teď vznikají organizace, které volají po jejich odpuštění. Nájemníky vyzývají ke „stávce“.

„Podle mě osobně je to jediná rozumná věc, kterou můžeme v situaci, kdy tolik lidí přišlo o příjmy, udělat,“ popsal novinářům agentury AP sedmadvacetiletý Kyle Kofron z amerického St. Louis. On sám si sice práci zatím udržel, jeho tři spolubydlící o ni ale v souvislosti s wuchanským koronavirem přišli. „Nemůžeme jen nečinně stát, zatímco nás systém obere,“ dodal.

Kofron je jeden z tisíců lidí, kteří se ve Spojených státech k tzv. „nájmové stávce“ hlásí. Její princip je jednoduchý – tím, že lidé přestanou platit nájem, mají přinutit pronajímatele k tomu, aby jej přestali vymáhat. „Naše požadavky pro každého guvernéra, každý stát, jsou takovéto: zmrazte vybírání nájmů, splátek za hypotéky a účtů za vodu a elektřinu,“ uvádí organizace Rent Strike 2020, která je sdružuje, na svých stránkách.

Podporu si tato myšlenka kromě aktivistů získává i u některých politiků. „Nájemníci nemohou platit, pokud si nemají jak vydělat na živobytí,“ napsal na Twitter senátor za stát New York Mike Gianaris. „Zrušme na 90 dní nájmy a udržme tak lidi během koronavirové krize v jejich domovech,“ dodal.

Podle svazů majitelů bytů však není situace tak jednoduchá. Podobná stávka by mohla ještě více poškodit světovou ekonomiku, tvrdí. „(Pronajímatelé) také mají zaměstnance a složenky, které musí platit,“ komentoval situaci právník ze St. Louis Matthew Chase. Jeho klienti jsou podle něj z pohledu aktivistů „zlými vykořisťovateli“, přestože se také jen snaží současnou situaci přežít.

Pronajímatelé také stávkující varují před následky jejich činů. „Soudy jsou teď sice zavřené, ale nebudou navždy,“ uvedl Nick Kasoff, který pronajímá byty na předměstí St. Louis. „Pokud nezaplatíte, i když můžete, váš domácí vás k němu pošle, hned jak se situace zlepší. Přijdete o bydlení, přestanete být důvěryhodní a bude pro vás těžké najít v budoucnu nový byt,“ dodal.

„Taková stávka nezničí kapitalismus, ani z vás neudělá majitele bytu. Zničí vám kredit a udělá z vás bezdomovce,“ zakončil.

Stávka po česku

Volání po platové nekázni přitom nezní jenom ze Spojených států. Podobné organizace začínají vznikat po celém světě. Například v Berlíně stávkující aktivisté obsadili tři byty a s heslem „proti státu a pronájmům“ vyzývají občany k platební nekázni.

Transparenty požadující odpuštění nájmů se pak v uplynulém týdnu začaly objevovat i v České republice. V Praze a Brně je rozmístili členové organizace Korona bez nájmu, kteří volají po solidaritě s těmi, kteří si bydlení teď nemohou dovolit zaplatit.

„Bez příjmu platit nájem – tomu říkáme neštěstí,“ uvádí skupina na svém Twitteru. Mezi jejich slogany patří také například „Koronou nájem nezaplatíš“ nebo „Odpustit nájem je stejné, jako šít roušky“.