Jeden z mnoha výhledů z hotelu Mission Hills Resort na Chaj-nanu

Jeden z mnoha výhledů z hotelu Mission Hills Resort na Chaj-nanu | foto: Petr Šedivý, MAFRA

Koronaviru navzdory. Čína spouští nové aerolinky, i když se nikam nelétá

  • 5
Druhé největší čínské aerolinky China Eastern oznámily překvapivý tah. Uprostřed koronavirové krize, během niž se letecká doprava smrskla téměř na nulu, založily nového dceřiného dopravce. Sanya International Airlines bude zajišťovat spojení mezi ostrovem Chaj-nan a pevninskou Čínou.

S ostrovem Chaj-nan má čínská vláda velké plány. Má osm milionů obyvatel, mezi Číňany je oblíbenou dovolenkovou destinací a dá se v něm volně obchodovat. V porovnání s Hongkongem má navíc jednu velkou výhodu – je relativně loajální tamnímu režimu.

Čínský prezident Si Ťin-pching se tak již několikrát vyjádřil v tom smyslu, že by se ostrov mohl brzy stát největší zónou volného obchodu v zemi. Peking proto nedávno odhalil plány, které by to Chaj-nanu měly usnadnit. Například již zjednodušil získávání víz a pro některé firmy také zvažuje snížení daní, informuje BBC.

Založení aerolinek, které se budou orientovat pouze na dopravu na tento ostrov, je tak pravděpodobně dalším krokem k posílení jeho vlivu. I jméno nového dopravce je navíc s ostrovem silně spjato. Sanya je totiž anglický přepis jména San-ja, jak se nazývá hlavní město ostrovní provincie.

Většinový podíl v Sanya International Airlines mají druhé největší čínské aerolinky China Eastern. Mezi další investory se pak řadí například šanghajské Juneyago Airlines nebo web Trip.com.

Letečtí dopravci přitom v současnosti sčítají ztráty. Za letošek by podle odhadů své asociace celkem mohli přijít až o 84 miliard dolarů, v přepočtu téměř dva biliony korun. Podle některých zahraničních analytiků však Číně v současnosti nejde o zisk – důležité je pro tamní vládu hlavně to, že podpoří vnitrostátní turistiku.

„Rok 2020 byl v Číně rokem domácí turistiky i před covidem-19,“ tvrdí například Shaun Rein, zakladatel konzultační firmy China Market Research Group. 

„Čína se snaží o to, aby se její občané začali více soustředit na vlastní zemi. Obzvlášť na atraktivní místa, jako je ostrov Chaj-nan, hornatá provincie Jün-nan nebo severní provincie Kan-su,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz