Finančníci se bojí chaosu, akcie klesají. Peking zastavil prodej zájezdů

  10:04aktualizováno  19:23
Koronavirus, kvůli jemuž již v Číně zemřelo osmdesát lidí, začíná ovlivňovat i světové trhy. Cena zlata rapidně stoupá, ropa nebo železná ruda naopak zlevňují. Většina finančníků si totiž stále moc dobře pamatuje epidemii SARS a bojí se chaosu. Ta podle odhadů stála světovou ekonomiku čtyřicet miliard dolarů.
Cestující na uzavřeném nádraží ve měste Wu-chan. které je od čtvrtka v...

Cestující na uzavřeném nádraží ve měste Wu-chan. které je od čtvrtka v karanténě. Čínská vláda tak reaguje na prudký vzestup počtu nakažených koronavirem. (21. ledna 2020) | foto: ČTK

Každá větší epidemie vyvolá na akciových trzích otřesy. Nejistota ohledně toho, jak rychle se bude šířit a jak smrtelná bude, totiž investory zpravidla nutí stáhnout peníze z riskantních podniků a uložit je do stabilních komodit. Takovou pro ně obvykle bývá například zlato.

A právě to se děje i v případě wuchanského koronaviru. Cena zlata v posledních dnech rapidně roste a v pondělí odpoledne se vyšplhala až na 36 307 korun za troyskou unci. Blíží se tak svému historickému maximu, jehož dosáhla v září loňského roku. Podle některých finančníků je pak také stále lákavější investicí nákup hotovosti.

Zisky na hodnotě zlata jsou však vykoupené ztrátami jinde. Například čínský jüan naopak ztrácí. V pondělí dosáhl kvůli oficiálnímu navýšení počtu obětí na své třídenní minimum. Epidemie tlačí dolů také ceny většiny světových akcií a především hodnotu ropy. Ropa brent se v pondělí chvílemi prodávala za méně než 58,70 dolarů za barel, nejméně od začátku loňského listopadu.

Investory se snaží uklidnit také ministr energetiky Spojených arabských emirátů. Ten prohlásil, že by se to s obavami ohledně vlivu šíření viru na ropný trh nemělo přehánět. Trhy jsou podle něj primárně řízeny psychologickými faktory a negativními očekáváními některých účastníků a celosvětovou poptávku po ropě virus jen těžko ovlivní.

Japonský akciový index Nikkei spadl o 2 procenta během jednoho dne, což je největší skok za posledních pět měsíců. Poté, co úřady potvrdily druhý výskyt viru na americké půdě, padaly akcie i na Wall Streetu. Index S&P 500 zaznamenal v pátek před uzavřením burzy svůj největší denní skok dolů za poslední tři měsíce. Americké indexy před otevřením trhu oslabují o 1,5 procenta.

K negativní náladě se přidaly dopoledne i evropské trhy, řekl ČTK analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Index DAX ztratil od rána 2,4 procenta a pokračuje v pádu. Podobně jsou na tom ostatní evropské indexy. 

Nejvýrazněji padají tituly svázané s finální spotřebou čínských domácností, uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Silně tak podle něj ztrácejí akcie evropských výrobců luxusních produktů jako Louis Vuitton Möet Hennessy nebo Burberry. Významně ztrácí i čínský e-shop Alibaba. Další vývoj závisí na rychlosti, s jakou čínské autority dokážou šíření nemoci zastavit, eventuálně na schopnosti virus bezproblémově vyléčit, podotkl.

Analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal po zbytek týdne očekává další poklesy světových akcií a posilování dolaru a zlata, což se potvrdilo i během pondělního obchodování. Americký dolar totiž mirně posiloval, kdežto čínský jüan klesl na třítýdenní minimum. Investoři se obrací k bezpečnějším aktivům, vedle dolaru posilují švýcarský frank a zejména japonský jen považované za útočiště v období nejistoty.

Koronavir poznamenal i pražskou burzu

Pražská burza v pondělí oslabila, index PX klesl o 0,99 procenta na 1131,58 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Ztrácely téměř všechny hlavní tituly s výjimkou akcií mediální skupiny CME.

„Zhoršený sentiment ve světě v kontextu obav o další šíření koronaviru se projevil i na pražské burze,“ charakterizoval obchodování makléř Fio banky David Brzek.

Nejvýraznější pokles postihl cenné papíry technologické společnosti Avast. Jejich cena klesla o 1,83 procenta na 161 korun. Pokles o 1,36 procenta na 842 korun zaznamenaly akcie Erste Bank, které oslabily nejvýrazněji z bankovních emisí. Akcie Komerční banky oslabily o 0,87 procenta a emise Monety o 0,64 procenta.

Kolem 18:15 SEČ vykazoval dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, nárůst 0,1 procenta na 97,97 bodu. Ve stejnou dobu euro k dolaru odepisovalo 0,1 procenta na 1,1014 USD. Dolar k japonskému jenu ztrácel zhruba čtvrt procenta na 109,011.

Také evropské akcie zahájily týden výrazným poklesem. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 2,3 procenta na 414,07 bodu. Více než 97 procent akcií z indexu oslabilo. Index německých akcií DAX klesl o téměř tři procenta a francouzský index CAC zažil nejhorší den za čtyři měsíce, hlavně kvůli ztrátám luxusních firem LVMH, Christian Dior, Hermés a Kering. Z dalších výrobců luxusního zboží oslabily firmy Burberry, Moncler, Swatch a Richemont.

Dílčí index evropských turistických společností se propadl nejníže za téměř sedm týdnů. Z jednotlivých firem prudký pokles zaznamenaly akcie aerolinek Air France a Lufthansa, provozovatele okružních plaveb Carnival či hotelových skupin Accor a IHG.

Čína ovlivňuje celý svět

Největší vliv má však nákaza na samotnou Čínu. Wu-chan, kde vypukla, je totiž jedním z největších čínských transportních center. A to jak pro lidi, tak pro zboží. Kromě turistiky tak kvůli ní ztráty utrpěla i logistika čínských firem.

„Pokud šíření viru zásadně ochromí čínskou ekonomiku, zejména tamní průmysl a spotřebitelský sektor, bude to znamenat úder celému světu,“ uvedl hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda. Světová ekonomika je totiž podle něj na osudu té čínské ještě závislejší než v době epidemie výše zmíněného viru SARS. I tehdy to pro ni přitom znamenalo ztráty v řádu desítek milionů dolarů.

Peking také pozastavil prodej zájezdů a pobytových balíčků do ciziny, což by v dlouhodobějším horizontu mohlo znamenat citelnou ránu pro cestovní ruch v destinacích, které jsou mezi čínskými turisty oblíbené.

Cestování a letectví však nejsou jedinými ohroženými sektory. Například na poptávce po luxusním zboží, jako jsou třeba hodinky či kabelky, se Číňané v současnosti podílí zhruba 35 procenty. Před necelými sedmnácti lety ho přitom kupovali jen zhruba 10 až 15 procent. „Pokud nyní jejich poptávka ochromí, půjde o věc, kterou historie nepamatuje,“ doplnil Kovanda.

Podle odhadu Australské centrální banky by pak koronavirus mohl snížit růst čínského HDP v prvním čtvrtletí letošního roku zhruba o procento. I to by na světovou ekonomiku mohlo mít vliv. „V případě, že by se tento odhad naplňoval, lze očekávat, že by na to ceny čínských akcií zareagovaly propadem,“ komentoval hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Plný dopad na čínské trhy je však prozatím těžké určit. Kvůli oslavám lunárního nového roku jsou totiž burzy nejen tam, ale i v mnoha dalších asijských zemích uzavřeny. Očekává se tak, že se vlivy epidemie koronaviru ve větším prvně ukážou na trzích v Evropě – podle agentury Reuters se očekává, že budou v tomto týdnu oslabovat.

Preventivní opatření firem

Kvůli šíření nákazy automobilky Honda a Groupe PSA evakuují z Wu-chanu desítky svých zaměstnanců, i přesto musí v krizové oblasti zůstat část personálu, aby udržela v chodu výrobu.

Také McDonald´s dočasně zavírá restaurace v pěti městech provincie Chu-pej, a dokonce pracuje na preventivních opatřeních. Svým zaměstnancům měří teplotu a k jídlu podává hostům dezinfekční kapesníky. Řetězec kaváren Starbucks uvedl, že se také chystá uzavřít některé své pobočky.

Mimo provoz je od soboty i šanghajský Disneyland a podle švédského deníku Svenska Dagbadet v krizovém regionu uzavřel módní řetězec H&M třináct svých poboček. 

Šíření koronaviru bude mít neblahý vliv i na majitele čínských kasín, pro něž je oslava nového čínského roku nejvýnosnějším obdobím roku. Úřady v gamblerském ráji Macau požadují od kasin, aby rovněž jejich zaměstnanci nosili respirační masky a aby hostům kontrolovali tělesnou teplotu. Mnoho čínských turistů se kvůli těmto podmínkám rozhodlo odletět na oslavy nového roku do Las Vegas.

Ostrovní Hongkong chce znepřístupnit město těm, kteří navštívili oblast Chu-pej během posledních čtrnácti dnů. Přísnější pravidla již zavedla švýcarská banka Credit Suisse. Svým hongkongským zaměstnancům vzkázala, aby nechodili do práce alespoň dva týdny, pokud v nedávné době navštívili pevninskou Čínu. Kdokoli se symptomy chřipky má pracovat z domova. 

Banka též omezí méně důležité služební cesty. V hlavních kancelářích v mrakodrapu International Commerce Centre zavede společnost měření teploty zaměstnanců při příchodu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila úrokovou sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...