Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: ČTK

Konec škrtů, chceme práci! Odbory chystají velkou demonstraci v Bruselu

  • 86
Evropská odborová konfederace chystá na konec září demonstraci v Bruselu. V ulicích se má sejít odhadem sto tisíc lidí. Protestů, jejichž hlavní myšlenkou je nesouhlas s úspornými plány v evropských zemích, se zúčastní i zhruba 300 zástupců českých odborů.

"Myslíme si, že k prosperitě se nelze proškrtat," říká mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Vládní program může mít podle tuzemských odborů velký dopad do životní úrovně zaměstnanců.

České odbory vyhlásí demonstraci už 21. září, zástupci mj. nesouhlasí s navrhovanými změnami zákoníku práce. (o změnách v zákoníku práce více zde)

"Premiér nemluví pravdu, když tvrdí, že český zákoník práce brzdí flexibilitu na pracovním trhu. Podle analýzy Evropské komise naopak ČR už dnes patří mezi země s vysokou flexibilitou a nižší ochranou zaměstnanců," uvedl k tomu v pondělí šéf konfederace Jaroslav Zavadil.

Demonstraci v Bruselu svolává Evropská odborová konfederace (ETUC). Protesty mají být pořádány i v dalších zemích, zdůraznili odboráři v komuniké. "Zaměstnanci nemohou být těmi jedinými, kteří budou platit za nezodpovědné spekulace některých finančních institucí," soudí konfederace.

Současně s demonstrací v Bruselu by se měla uskutečnit generální stávka ve Španělsku. Protestní akce chystají i odboráři v Portugalsku, Itálii, Lotyšsku a Polsku.

"Budeme 29. září demonstrovat, abychom vyjádřili naše obavy z ekonomických a sociálních dopadů, které vyvolají úsporná opatření," řekl šéf ETUC John Monks.