Dá se spočítat, kolik zlata je na světě?

Dá se spočítat, kolik zlata je na světě? | foto: Česká mincovna

Kolik je na světě zlata? Podle expertů až patnáctkrát víc, než se udává

  • 75
Představte si, že jste miliardáři a chcete skoupit všechno zlato na světě a přetavit ho do jedné krychle. Jak dlouhé by musely být její hrany? Stovky metrů, tisíce? Podle oficiálních údajů londýnské agentury GFMS jen dvacet. Názory se však různí. Zatímco jedni tvrdí, že množství zlata nadhodnocuje, jiní hovoří až o patnáctinásobku jimi udávaných hodnot.

Většina investorů na trhu se zlatem se řídí údaji, které udává londýnská poradenská agentura zabývající se zlatem a drahými kovy GFMS. Jejich poslední číselný údaj o množství zlata na zemi zní: 171 300 tun. Kdyby se roztavilo, vejde se do krychle o délce hrany 20,7 metru, píše BBC.

Pokud bychom ho vylili na plochu wimbledonského hřiště, sahalo by do výšky 9,8 metru.

Údaje agentury GFMS jsou však pouze odhady, které se nedají fakticky potvrdit. A názory na to, kolik zlata skutečně na Zemi je, se hodně rozcházejí. Sahají od 155 tisíc tun, tedy čísla menšího, než jsou oficiální údaje, až k 2,5 milionu tun. To už by byla krychle o hraně 50 metrů.

Názory jsou tak odlišné proto, že se zlato těží už šest tisíc let, tvrdí historik zabývající se zlatem Timothy Green. Až do roku 1492, kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, bylo podle GFMS na světě 12 780 tun zlata.

Jeden z investorů a zakladatelů sítě obchodníků se zlatem Gold Money James Turk považuje tuto hodnotu za silně nadhodnocenou. Nevěří, že by primitivní středověké metody dovolily lidem vytěžit tolik. On sám odhaduje tehdejší množství zlata na světě na 297 tun.

Kolik zlata se ukradlo z hrobek faraonů

Ale jsou tu i lidé, kteří mají zcela opačné názory. "Jen Tutanchamonova hrobka je vyrobená z 1,5 tuny zlata, tak si představte, kolik zlatých předmětů se nalezlo v ostatních hrobkách a bylo ukradeno předtím, než o něm vznikly nějaké záznamy," namítá Jan Skoylesová z investiční skupiny The Real Asset Company.

Podle ní je pravděpodobnější, že se nějaké zlato nezaznamenalo, než že se jeho množství nadhodnotilo. I dnes například Čína není otevřená, pokud jde o množství zlata, které vytěží, namítá.

"A v dalších zemích, jako je například Kolumbie, je stále mnoho nelegálních hledačů zlata," dodává Skoylesová. Ona sama nepředkládá žádné konkrétní číslo, ale experti z organizace Gold Standard Institute tvrdí, že pokud bychom vyprázdnili všechny bankovní a soukromé sejfy, našli bychom nejméně 2,5 milionu tun zlata. Důkaz pro to ovšem nemají.

Zlato už se tolik nerecykluje, často končí v odpadu

Jak to skutečně je, zřejmě nezjistíme. Čísla jsou tak vrtkavá hlavně proto, že všechny výpočty jsou postavené na odhadech, které staví na jiných odhadech a tak dále. O skutečném množství zlata na světě se tak mohou mýlit všechny.

V zemi by však ještě mělo čekat nejméně 52 000 tun zlata. Jeho využití se však mění. Až do dnešní doby se zlato vždycky recyklovalo. "To znamená, že když si půjdete koupit zlaté hodinky, klidně mohou být vyrobené ze zlata, které se vytěžilo před dvěma tisíci let," říká James Turk.

Nyní se však objevuje spousta věcí, kde je použito jen velmi malé množství zlata; jsou to všechny ty pozlacené náušnice a propisovací tužky. Potom se však nevyplatí z takového produktu zlato znovu získávat a drahý kov mizí.

Poprvé v historii se nerecykluje, ale vyhazuje.