Vánoční svetr který vyvolal pozvdižení | foto: Walmart

Kokain místo perníčků. Walmart prodává vánoční svetr s rýsujícím Santou

  • 39
Obchodnímu řetězci Walmart se povedl vskutku unikátní kousek. Na svém kanadském webu nabízel vánoční svetr s veselým Santou, který na stolku před sebou právě vytvaroval „lajny“ kokainu. Obrázek byl doplněn nápisem Let it snow, v překladu “Jen ať sneží”. Walmart se za svetr s drogovou tematikou omluvil.

„Tyto svetry, které přes náš server prodává jiná značka, rozhodně nemají reprezentovat hodnoty, které ve Walmartu zastáváme. Na našem webu nemají co dělat,“ oznámil v pondělí Walmart. „Produkt jsme stáhli z prodeje, omlouváme se všem, které svetr urazil, nic takového jsme udělat nechtěli,“ omluvil se Walmart v závěru.

Potisk svetru však nebyl jedinou kontroverzí. Velmi bizarní byl totiž i popis produktu, kde bylo uvedeno: „Ten magický vánoční moment, kdy se Santa dostane k prvotřídnímu kolumbijskému sněhu. Pečlivě si ho připraví do lajniček na stolek a pak pořádně nasaje nosem jeho aroma. To je přesně to, co potřebuje k tomu aby se připravil na Štědrý den.“ Stejně jako v angličtině je i u nás slovo sníh používané jako slangový výraz pro kokain.

Walmart už podobnému problému čelil v roce 2017. Jedna z firem, která na Walmart marketplace umístila své produkty, totiž nabízela čepici v barvě „negerské hnědé“ (nigger brown).

Nejedná se však o zdaleka první produkt s vánoční tematikou, který vyvolal diskuzi. Začátkem prosince Amazon začal prodávat vánoční ozdobičky, na kterých je vyobrazen vyhlazovací koncentrační tábor Osvětim. Po ostré kritice veřejnosti ,židovských komunit a také protestu polského muzea, které spravuje areál bývalých táborů Osvětim a Osvětim-Březinka, Amazon stáhl předměty z nabídky.