(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rozvoz kokainu je rychlejší než donáška pizzy, tvrdí studie

  • 67
Rychlý rozvoz téměř čehokoli je pro dnešní dobu tak typický, že už se rozváží kdeco. Větší oblíbenost si tak získává i nelegální donáška drog, jejichž dostupnost je ve velkých městech často rychlejší než rozvoz pizzy, tvrdí průzkum společnosti Global Drug Survey.

Objednat šifrou přes sociální sítě a čekat na donášku přímo do poštovní schránky. Tradiční pouliční prodej drog, který upadá kvůli venkovním kamerám představujícím pro dealery riziko odhalení, nahrazuje ve velkých městech rozvoz až do domu.

Společnost Global Drug Survey, zabývající se veřejným zdravím, se tento rozvíjející se trend rozhodla prozkoumat a srovnat s donáškou pizzy.

Dorazí k vám kokain/pizza do 30 minut?

Koncem loňského roku zahájila organizace průzkum, podle kterého dealeři ve více než třiceti procentech případů doručí zákazníkovi kokain do půl hodiny od objednání. Na pizzu musejí lidé čekat o něco déle. Do půlhodiny ji restaurace doručí průměrně jen v necelých sedmnácti procentech.

Nejrychlejší donáška kokainu je v Brazílii, kde zboží do třiceti minut přijde přibližně ve 45 procentech případů. S necelými sedmi procenty je nejpomalejší rozvoz v Maďarsku. V České republice je to více než 34 procent. Průzkum na stránkách společnosti však není kompletní. Prezentuje výsledky jen z některých států. Mapování rozvozu drog navíc neustále probíhá.

Pouliční prodejci možná zchudnou

Online obchod s drogami se negativně dotkne i pouličních prodejců. „Možná budou ztrácet zákazníky,“ uvádí průzkum, za kterým stojí zakladatel a výkonný ředitel společnosti Adam R. Winstock.

Výsledky ukazují, že nelegální drogy, jako je kokain, představují další komoditu, nad kterou se maloobchodníci budou snažit získat konkurenční výhodu. Čím kratší čas mezi objednáním a dodávkou je, tím více si zákazníci zboží žádají. „Je to stejné jako s drogami. Čím rychleji začnou působit, tím snáz se na nich člověk stane závislým,“ píše se v průzkumu.

Rychlá donáška drog by tak k jejich užívání mohla přimět více lidí. „Mohla by také přispět k tomu, že již závislí jedinci budou užívat ještě více drog než doposud,“ varuje průzkum.