Internet v KLDR. Ilustrační foto

Internet v KLDR. Ilustrační foto | foto: AP

KLDR spustila první internetový obchod v zemi, nabízí jen místní zboží

  • 40
Severokorejská vláda oficiálně spustila první internetový obchod. Státem provozované stránky se jmenují Okryu a nabízejí škálu produktů, včetně potravin a léků. Uvedla to BBC s odvoláním na zprávu severokorejské tiskové agentury KCNA.

Státní agentura uvedla, že cílem nového obchodu je pohodlí pro lidi. Zájemci mají možnost se prostřednictvím internetových stránek spojit přímo s výrobcem, který jim nabízí „levně výrobky v dobré kvalitě“ a za nákupy zaplatit elektronickou kartou. Zboží vyrobené pouze v severokorejských továrnách pak bude dopraveno přímo zákazníkovi domů. Stránky jsou dostupné pouze pro občany KLDR.

Jak však upozornila BBC, není zatím jasné, kolik lidí může služby tohoto obchodu využít, protože přístup k internetu v zemi je vyjma určitých elitářských kruhů velmi omezený. Někteří lidé mohou na svých chytrých telefonech používat státem kontrolovaný intranet zvaný Kwangmyong, počítače jsou zde však pro průměrného dělníka příliš drahé a jejich vlastnictví vyžaduje povolení vlády.

Podle odborníků na severokorejskou ekonomiku má země technologii, aby byla schopná provozovat vlastní internetový obchod, i když je otázkou, jak bude přístupný pro běžné lidi. Má rovněž možnosti pro používání platebních karet. Zřízení obchodu podle nich naznačuje, že si země uvědomuje, že není schopná zcela blokovat tržní ekonomiku, a reaguje tak na to vlastním způsobem.

V roce 2006 se pokusil v KLDR spustit prodej přes internet obchodní dům pro místní elitu Rakwon. Jeho internetové stránky však byly spíše jen katalogem zboží.

,