Stěhování domů ve severošvédském městě Kiruna

Stěhování domů ve severošvédském městě Kiruna | foto: Profimedia.cz

Švédské město válčí s těžaři. Muselo se kvůli nim přestěhovat

  • 25
Město Kiruna, ležící na severu Švédska, se už několik let přesouvá o tři kilometry dál. Jeho původní lokalita se totiž kvůli dlouholeté těžbě železné rudy propadá do země. Kiruna nyní žádá po těžební firmě kompenzaci za to, že z města odchází obyvatelé, které vyhnalo stěhování. Podle firmy ji však má město nejdřív přestat bránit v těžbě.

U švédského města Kiruna, ležícího zhruba 145 kilometrů severně od polárního kruhu, se nachází největší hlubinný důl na železnou rudu na světě.

Po zhruba 120 letech těžby jsou však podloží městských budov natolik narušená, že oblast bude za pár desítek let neobyvatelná. Od roku 2018 proto probíhá stěhování celého města o tři kilometry směrem na východ.

Fotogalerie

Náklady tohoto megalomanského procesu má zaplatit švédská státní těžební společnost LKAB, která důl provozuje. Město však nyní žádá, aby mu firma kromě toho uhradila také kompenzaci za úbytek obyvatelstva, které stěhování donutí Kirunu nadobro opustit.

„Když jsou lidé nuceni opustit své domovy, existuje velké riziko, že Kirunu opustí úplně. Pokud se naše populace a příjmy z daní sníží, musíme reagovat programy, které lidi naopak do Kiruny přitáhnou,“ řekl Gunnar Selberg, kirunský obecní rada v rozhovoru pro server High North News.

Když zástupci města v roce 2004 kývli na přestěhování, jedním ze základních pilířů dohody bylo podle něj to, že obyvatelé města nebudou nést žádné související náklady. „Chceme absolvovat další vyjednávací kolečko abychom toto vrátili do hry,“ uvedl Selberg.

Společnost LKAB se však dalším výdajům v souvislosti se stěhováním města brání. Už nyní totiž například nabízí rezidentům, kteří odmítnou dům v „Nové Kiruně“, za jejich původní nemovitosti 125 procent tržní hodnoty.

Finální částka za stěhování se dle odhadů vyšplhá na desítky miliard švédských korun a jelikož je LKAB státní firmou, zůstává otázkou, nakolik budou tuto zátěž nést daňoví poplatníci.

Město už to přehání, tvrdí těžaři

„Navzdory jasným legislativním pravidlům hry využily městské úřady své pravomoci k tomu, aby požadovaly cokoli od železničních stanic po nové nemocnice a další dalekosáhlé závazky do budoucna s nejasným významem,“ uvedla LKAB v prohlášení.

Kiruna je švédský Most. Celé město pohltí důl a lidé musí pryč

Kromě sporu o kompenzace se těžaři s Kirunou přou i kvůli rozšíření těžby, kterou jim město odmítá schválit od roku 2016. Podle zástupců LKAB jde o nátlak, aby společnost přistoupila na kompenzace. Tvrdí, že pokud nedojde ke schválení, tak v příštím roce bude muset důl omezit produkci na polovinu a začít propouštět. Podle Selberga však tyto spory spolu nesouvisí. V dole pracuje zhruba desetina z 22 tisíc obyvatel Kiruny.

Důlní činnost minulý týden způsobila ve Švédsku doposud největší zemětřesení tohoto typu. Kirunu a její okolí zasáhly otřesy o síle 4,1 stupně, při nichž se nikdo nezranil. Důl je od té doby z bezpečnostních důvodů uzavřen, provoz by se měl začít obnovovat ve čtvrtek.

Kiruna

Kiruna

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz