Ačkoliv mezi milovníky kávy už léta dominuje spotřeba arabiky, v poslední době se tento trend začíná obracet. Mohou za to vysoké ceny, které pomalu mění chování spotřebitelů po celém světě. Řada z nich se proto začíná obracet zpět k robustě, která je obvykle o mnoho levnější. Její pěstování totiž oproti arabice vyžaduje mnohem méně péče, díky čemuž je možné ji produkovat v daleko větším množství, jak informovala agentura Bloomberg.
Robusta je tradiční součástí nejrůznějších mletých kávových směsí, které jsou běžně k sehnání v každém supermarketu. Nyní tato odrůda postupně získává zpět svou zašlou slávu, protože konzumenti kvůli napjatým domácím rozpočtům hledají ke svým již letitým zvyklostem nové alternativy. Zvlášť u potravin totiž byly zaznamenány celosvětové dramatické cenové změny.
Klima deptá arabiku. Kávomilce má spasit ořechově chutnající liberica![]() |
Zájem o robustu je dokonce tak velký, že světově významní pěstitelé mají potíže s uspokojením tak vysoké poptávky. I kvůli tomu ale její cena na trzích za poslední dobu významně stoupla, velkoobchodní ceny se třeba během posledního týdne dostaly na nejvyšší úroveň za posledních téměř dvanáct let.
Vyhledávají ji Němci nebo Američané
Třeba v Německu se tento trend začíná citelně propisovat už i do maloobchodních cen. V tamějších obchodních řetězcích si totiž mohou konzumenti zakoupit nejrůznější instantní kávové směsi s téměř dvacetiprocentní cenovou přirážkou oproti loňskému roku. Podobná situace ale zároveň panuje třeba i ve Spojených státech.
Nespílejte kávě a dopřejte si šálek. Chrání srdce, játra i pokožku![]() |
Šance, že se v dohledné době celosvětový nedostatek kávových zrn robusta zmírní, nejsou úplně velké. Třeba největší světový producent robusty na světě, Vietnam, totiž před nedávnem sklidil nejmenší úrodu za poslední čtyři roky. Tamější zemědělci se totiž častokrát přeorientovali na pěstování odlišných a mnohdy výnosnějších plodin, mezi kterými dominuje třeba avokádo nebo durian. Důvodem pro takové kroky byla i ruská invaze na Ukrajinu, která se cenově dramaticky propsala i do globálního trhu s hnojivy.
Úroda zaostává
I další největší producenty kávových zrn robusta na světě však v uplynulé době potkaly nemilé problémy. Brazilské úroda do velké míry doplatila na suché počasí a obavy jsou i po indonéské produkci, která by mohla doplatit na momentálně silně deštivé počasí.
I přesto se ale za posledních šest měsíců podařilo do celého světa vyvézt více kávových zrn odrůdy robusta než za poslední tři léta. Podle Mezinárodní organizace pro kávu byly tyto dodávky mezi letošním říjnem a březnem asi o 4 procenta vyšší než ve stejném období předchozího roku.
Starbucks uvádí na trh kávu s olivovým olejem. Inspiroval se italským zvykem![]() |
„Došlo k takovému odklonu zájmu o kávu s vyšší cenovkou, že ani současný vysoký export robusty do celého světa samotné konzumenty plně neuspokojuje,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Judith Ganesová, která stojí v čele poradenské společnosti, jež se zaměřuje právě na komodity typu kávy.
Klíčoví výrobci kávových zrn robusta zároveň dodávají, že oproti dřívějším létům vychytaly zajímavé chutě. Vietnamu i Indonésii se totiž podařilo zlepšit kvalitu svých zrn. „V kávových zrnech robusta je sladkost i kyselost, což se vzájemně skvěle doplňuje,“ dodal pro agenturu Bloomberg barista Daniel Munari, který v oblasti jižní Brazílie provozuje svou kavárnu s názvem Royalty Quality Cafe.