(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Firmy prchají z rozbouřeného Katalánska, opouští ho i velké banky

  • 65
Španělská vláda schválila nařízení, které v souvislosti s napjatou situací mezi Madridem a Barcelonou usnadňuje firmám přemístění jejich sídla z Katalánska. Krok, který může negativně ovlivnit finanční situaci regionu usilujícího o samostatnost, hodlají urychleně využít některé společnosti včetně velkých španělských bank Caixabank a Banco Sabadell.

Díky dekretu, jehož schválení vláda avizovala a v pátek schválila, nebude vedení firem potřebovat k přesunu sídla souhlas valné hromady akcionářů. Podle španělského ministra hospodářství Luise de Guindose citovaného listem ABC je nařízení reakcí na výzvu řady firem, které se „potýkaly s obtížemi při provozování svých běžných aktivit v části území (španělského) státu“.

Katalánské referendum

Některé firmy daly najevo obavy ze současného vývoje po protiústavním nedělním referendu, jehož výsledku chce separatistické vedení Katalánska využít k vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Očekávané zásahy španělské vlády podle podniků mohou vyvolat obavy a chaos, což by mohlo ohrozit jejich situaci.

Caixabank, která je z hlediska tržní hodnoty největším podnikem v tomto regionu, hodlá ještě dnes na zasedání představenstva odchod z Katalánska schválit. Stejné rozhodnutí avizoval ve čtvrtek učinil další z velkých finančních domů, Banco Sabadell. 

Vedení společnosti o přesunu sídla Banco Sabadell rozhodlo na čtvrtečním mimořádném zasedání dohodlo, že domovská adresa banky bude přesunuta do Alicante, ale její fyzické ústředí včetně zaměstnanců zůstane v Katalánsku.

Obě banky jsou vůbec největší, které sídlí v Katalánsku. Odchod této dvojice by tak mohl Katalánsku způsobit značné škody nejen finančního rázu. Caixabank a nadace Caixa, která ji kontroluje, mají v regionu mimořádně silnou ekonomickou a finanční pozici. Jsou i důležitým sponzorem kulturních a sociálních programů.

Pro odchod z Katalánska se tento týden rozhodly i dva další, menší podniky obchodované na burze, biotechnologická firma Oryzon Genomics a telekomunikační společnost Eurona Wireless Telecom.

Katlánci zveřejnili konečné výsledky

Katalánská vláda v pátek zveřejnila konečné výsledky referenda o nezávislosti. Zúčastnilo se ho 43 procent voličů; 90,1 procenta z nich se vyslovilo pro odtržení od Španělska. Podle listu La Vanguardia oznámením výsledků začala běžet 48hodinová lhůta, kterou zákon zablokovaný španělským ústavním soudem dává katalánskému parlamentu na vyhlášení nezávislosti.

Podle v pátek zveřejněných plánů katalánského vedení se má očekávané jednání parlamentu za účasti premiéra Carles Puigdemonta konat v úterý v podvečer. Parlamentní činitelé, na které se obrátili novináři, zatím neuvedli, zda se budou snažit přesunout zasedání na dřívější datum splňující stanovenou lhůtu, která podle katalánského deníku uplyne v neděli odpoledne. Není přitom jasné, zda parlament výsledky hlasování již obdržel; deník La Vanguardia ale tvrdí, že vláda je poslancům už poslala.

Poslanci dvou separatistických stran dnes podle listu El Mundo uvedli, že formace disponující většinou křesel v parlamentu zahájily jednání o konkrétní podobě deklarace nezávislosti. Španělský ústavní soud plánovanou schůzi katalánského zákonodárného sboru pozastavil, neboť jakékoli kroky směřující k vyhlášení nezávislosti jsou podle něj v rozporu se španělskou ústavou. Soud zároveň pohrozil poslancům trestním postihem.

,