Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nechceme vyšší platy, protestují kanadští lékaři proti navýšení odměn

  • 33
Přibližně 700 lékařů a studentů medicíny z kanadské provincie Quebec podepsalo otevřený dopis, ve kterém protestují proti navýšení svých mezd. Kritizují tak distribuci finančních prostředků ve zdravotnictví a nespravedlnost přístupu ministerstva.

„My, lékaři z Quebecu, kteří věří v silný veřejný systém, nesouhlasíme s nedávným zvýšením mezd, jež vyjednaly naše lékařské svazy,“ píše se v úvodu otevřeného dopisu.

Skupina lékařů, která je pod ním podepsaná považuje tento postup za šokující, jelikož zdravotní sestry, úředníci či jiní profesionálové působící ve zdravotnictví jsou v současnosti nuceni čelit těžkým pracovním podmínkám.

„Kvůli drastickým škrtům z posledních let a centralizaci moci na ministerstvu zdravotnictví našim pacientům chybí přístup k potřebným službám. Vypadá to, že jedinou věcí, která je vůči těmto opatřením imunní, jsou naše odměny,“ uvádí v dopise skupina lékařů.

Podle vládního serveru kanadský zdravotnický systém zabezpečuje „univerzální pokrytí nezbytnými lékařskými službami, jež jsou poskytovány spíše na základě potřeby než finančních možností“.

Signatáři dopisu s názvem „Žádáme o zrušení zvýšení mezd“ chtějí použité finanční prostředky vrátit zpět do zdravotnického systému. Podle nich by měly být redistribuovány tak, aby se zlepšilo zdraví populace a pokryly potřeby pacientů bez toho, aby zaměstnanci ve zdravotnictví pracovali na hraně svých sil a možností.

Podle informací neziskové organizace CIHI (Canadian Institute for Health Information) ze září 2017 dostává průměrný praktický lékař v zemi od ministerstva zdravotnictví přibližně 339 tisíc kanadských dolarů ročně (téměř 5,5 milionu korun). Jedná se ale o příjem, jenž v sobě nezahrnuje režijní náklady ordinace.

Server CNBC cituje dokument z května 2016, ve kterém kanadský praktický lékař Timothy Matheson uvádí, že mu po odečtení těchto nákladů zůstal hrubý roční příjem přibližně 180 tisíc kanadských dolarů (necelé tři miliony korun).