ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Krize vyhnala Kambodžany na pole. Loví tam krysy a pašují je do Vietnamu

  • 26
Se zvyšující se nezaměstnaností stoupá v Kambodži počet lovců krys. Místní si na ně připravují nástrahy, které pokládají na rýžová pole. Ulovenou kořist poté prodávají do sousedního Vietnamu. Na polích je pastí však tolik, že je někdy složité najít volné místo.

Pandemie otřásla s kambodžskou ekonomikou a nezaměstnaných přibývá. Podle odhadů Asijské rozvojové banky 16milionová Kambodža ztratila v uplynulém roce přibližně 500 tisíc pracovních míst.

Mnozí obyvatelé, kteří pracovali ve městech, se přesunuli na venkov. I tam je ale práce málo. Místní instituce navíc upozornily na pokles mezd, mezi lednem a dubnem poklesly zhruba o třetinu, píše The Economist.

Chytání krys má své důvody

Krysy decimují rýžová pole, takže je nutné je vyhubit. Lovci je navíc prodávají v sousedním Vietnamu. Právě tam jsou krysy ulovené v rýžových polích velkou pochoutkou.

Mnoho Kambodžanů se vydalo lovit krysy na rýžová pole, mezi nimi i Pen Keo. Ten však cítí, že lovení krys již není tak ziskové, jak bývalo. Když má dobrý den, uloví 15 kilo krys za den –⁠ to je pro představu zhruba 130 škůdců.

Za každé ulovené kilo si vydělal šest tisíc kambodžských riel (zhruba 31 korun). Nyní však z této částky dostane pouze dvě třetiny. Keo si stěžuje i na příliš velkou konkurenci, počet chytačů krys se v jeho vesnici od dubna zdvojnásobil. Na území jižní Kambodži chytá hlodavce zhruba třetina obyvatel.

Vietnamci poptávají méně hlodavců

Propad cen pociťuje celý dodavatelský řetězec. Ton, který zprostředkovává krysí obchody, aktuálně vydělává 50 tisíc riel denně (zhruba 262 korun). To je polovina z částky, kterou dokázal získat dříve.

Zatímco nabídka kambodžských krys vzrostla, poptávka z Vietnamu se snížila. Hranice mezi Vietnamem a Kambodžou je od března uzavřena, což ztěžuje přesun krys na vietnamský trh. Obchodníci musí vyplácet vietnamské pohraniční stráže a pašovat své úlovky přes řeku, a tak jim často hrozí pokuta či vězení.

Další kambodžský lovec, Chhoeun Kha, se domnívá, že Vietnamci konzumují méně potkanů, jelikož se obávají nemocí. Výsledky studie provedené před několika lety v jižním Vietnamu ukázaly, že 56 procent podávaných polních krys v restauracích bylo pozitivně testováno na řadu koronavirů, zmiňuje The Economist.