Deštný prales v brazilském státě Bahia který musel ustoupit zemědělské půdě....

Deštný prales v brazilském státě Bahia který musel ustoupit zemědělské půdě. (10. června 2019) | foto: Profimedia.cz

Velká Británie chce zakázat nákup potravin od firem, které ničí lesy

  • 29
Britská vláda chce zakázat místním supermarketům prodej hovězího masa, sóji, kakaa, palmového oleje a dalších klíčových komodit od firem, které se podílejí na nelegálním kácení pralesů. Návrh nového zákona od ministerstva zemědělství má velké britské producenty přinutit, aby odebíraly komodity pocházející pouze od dodavatelů, kteří ctí místní zákony o životním prostředí. V opačném případě podle návrhu budou čelit pokutám.

Návrh má za úkol donutit britské producenty potravin, aby celý jejich dodavatelský řetězec vyhovoval zákonům o ochraně přírodě v zemích, odkud potraviny přicházejí. Společnosti, které takový původ zboží neprokážou, budou platit pokuty.

První návrhy zákona už na začátku roku předložil panel pro finanční sektor vedený vládní společností pro ochranu přírody Defra. Ta se však sama bránila, aby všechny britské společnosti podstupovaly hloubkovou kontrolu, která by prokázala, jestli finančně nepodporují odlesňování. Místo toho mají nová pravidla platit pro relativně malý počet firem s největším vlivem na producenty. 

Cílem návrhu zákona je donutit brazilskou vládu, která už je pod tlakem zahraničních investorů spravujících aktiva za 3,7 bilionu dolarů, aby upustila od schválení dalšího odlesňování a porušování práv domorodců v Amazonii.

Podle Defry má odlesňování na svědomí 11 procent emisí skleníkových plynů, přičemž většina je způsobena zemědělskou produkcí. V některých zemích se ilegálně kácí až 90 procent lesů.

Amazonský prales mizí. Tempo odlesňování je nejrychlejší za jedenáct let

Aktivisté organizace Greenpeace však tvrdí, že vládní plán vážně klopýtá, neboť se odvolává pouze na britské zákony, které mohou být nedostatečné, a to zejména v Brazílii. „Neexistuje také nikdo, kdo by se zabýval skutečností, že někteří výrobci komodit mohou mít jednu „udržitelnou“ cestu, ale nadále ničí lesy jinde, což problém odsouvá jinam,“ řekla Elena Polisano z Greenpeace U.K.

Agentura Bloomberg dodává, že Velká Británie má nyní motivaci ukázat své aktivity v oblasti životního prostředí, neboť hostí nadcházející klimatický summit OSN zvaný COP26.

,