(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Po osmé bez počítače. Jižní Korea bojuje s přesčasy vypínáním techniky

  • 15
Jižní Korea přišla s nápadem, jak bojovat proti workoholismu zaměstnanců, kteří odpracují skoro tři tisíce hodin ročně. Samospráva města Soul (SMG) nechala zhotovit program, který přesně v osm večer vypne počítače. A to pravidelně každý pátek.

„Tímto způsobem se snaží ukončit kulturu přesčasů,“ informuje britský server BBC. Jižní Korea patří mezi oblasti s nejdelší pracovní dobou na světě. Státní zaměstnanci tam totiž odpracují průměrně 2 739 hodin ročně, což je přibližně o tisíc hodin více než v jiných rozvinutých zemích. 

V Jižní Koreji už 13 hodin denně pracovat nechtějí. Vláda zkrátila pracovní týden

Nový vládní program v následujících třech měsících postupně projde několika fázemi. Program, který vypne počítače v osm hodin večer, spustí vláda 30. března. Druhá fáze přijde s dubnem. „Techniku Korea odpojí už v půl osmé, a to hned ve dvou pátcích v měsíci,“ píše BBC. Poslední vlna, která ukončí pracovní dobu přesně v sedm hodin večer každý pátek, proběhne v květnu.

Nechte nás pracovat!

Podle SMG se nedobrovolné vypnutí počítačů bude týkat všech zaměstnanců skoro bez výjimky. Ty budou udělovány jen mimořádně. Ovšem ne všichni vládní zaměstnanci s novým pravidlem souhlasí. O vyřazení z programu požádalo 67,1 procent dotazovaných. Národní shromáždění Jižní Koreje přitom v tomto měsíci schválilo zákon, který snižuje počet odpracovaných hodin za týden z 68 na 52.