Na zasedání UNESCO v paraguayském Luque odhlasovali členové výboru pro ochranu kulturního dědictví lidstva, že 45 kulturních postupů a produktů z celého světa, včetně brazilského bílého sýra, karibského chleba z manioku a palestinského mýdla z olivového oleje, zařadí na seznam organizace, píše britský portál The Guardian.
Na rozdíl od známějšího seznamu světového dědictví UNESCO, který zahrnuje památky považované za významné pro lidstvo, jako jsou například pyramidy v Gíze, označení nehmotné kulturní dědictví pojmenovává produkty a postupy různých kultur, které si zaslouží uznání.
Pijte víc alkoholu, apeluje Japonsko na mladé lidi. Chce podpořit ekonomiku |
Japonská delegace oznámení, že se na seznamu ocitlo také japonské saké, přivítala s nadšením. „Saké je považováno za božský dar a v Japonsku má zásadní význam pro společenské a kulturní události,“ komentoval japonský velvyslanec při UNESCO Takehiro Kano.
Na rýži záleží
Japonci saké pijí zhruba od 8. století a původně věřili, že nápoj zahání zlé duchy. Základní složky saké jsou rýže, voda, kvasnice a koji – rýžová plíseň štěpící škroby na zkvasitelné cukry podobně jako slad při výrobě piva. Celý dvouměsíční proces vaření v páře, míchání, kvašení a lisování je technologicky velice náročný.
Rýže kodži, která je jako součást širší japonské kulturní identity nenahraditelná, je pro výrobu tohoto alkoholického nápoje klíčová. Aby mohl být výrobek zařazen do kategorie japonské saké, musí být zhotoven z tohoto produktu.
Japonská delegace uvedla, že uznání UNESCO zachycuje více než jen řemeslné znalosti o výrobě vysoce kvalitního saké. Je to také ocenění tradice staré přibližně 1 000 let
Místo saké raději pivo nebo whisky. Japonci ztrácejí zájem o národní nápoj |
Nyní Japonci doufají, že se jim podaří obnovit image saké jako hlavního japonského alkoholického nápoje. Pijáci v zemi, zvláště ti mladí, totiž přecházejí na dovážené víno nebo domácí pivo nebo whisky. „Pro Japonsko a Japonce ocenění hodně znamená,“ řekl Kano. Pomůže to podle něj obnovit zájem o tradiční zpracování saké.
Touha po návratu nápoje
K ocenění se vyjádřil i japonský premiér Šigeru Išiba. Ve svém prohlášení uvedl, že je zápisem tradiční výroby saké na seznam UNESCO potěšen. Poblahopřál těm, kteří se věnují zachování a propagaci této tradice.
Také japonské pivovary vyjádřily naději, že by zařazení saké na tento seznam mohlo povzbudit exportní ekonomiku země. Obliba nápoje podle nich ve světě roste v souvislosti se zvýšeným zájmem o japonskou kuchyni.
Podle japonské asociace výrobců saké představuje vývoz nápoje, převážně do USA a Číny, více než 265 milionů dolarů (bezmála 6 miliard Kč) ročně, uzavírá The Guardian.