Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Spekulace o odpuštění části italského dluhu poslaly euro na burze dolů

  • 20
Euro ve středu poprvé v letošním roce kleslo vůči americkému dolaru pod 1,18 USD. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů zprávy o tom, že by budoucí italská vláda mohla požádat Evropskou centrální banku (ECB) o odpuštění dluhů, píše agentura Reuters.

Euro ve středu sestoupilo až na 1,1783 USD, tedy na nejnižší úroveň od prosince. Reagovalo tak na zprávy, že italské Hnutí pěti hvězd a protiimigrační a euroskeptická strana Liga plánují požádat ECB o odpuštění italských dluhů v objemu 250 miliard eur (6,4 bilionu Kč). Hnutí pěti hvězd nyní s Ligou jedná o vytvoření koaliční vlády.

„Tyto zprávy z Itálie přispěly ke slabosti eura vůči dolaru,“ uvedl analytik Alvin Tan ze společnosti Société Générale. „Jakmile bude italská vláda vytvořena, bude se trh zajímat o podrobnosti rozpočtové politiky. Skutečně budou usilovat o takovýto odpis dluhů u ECB? To je jeden velký otazník,“ dodal.

Americký dolar naopak těží z růstu výnosů u dluhopisů vlády Spojených států, který je důsledkem vyhlídek na další zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky (Fed). V úterý se výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády vyšplhaly na zhruba sedmileté maximum 3,095 procenta, napsala agentura Reuters.