Mezi nedávno zavřenými podniky je také dublinský salátový bar, který končí skoro po 40 letech fungování. Jako důvod uvedli jeho majitelé rychle rostoucí náklady na potraviny, nájem či mzdy zaměstnanců a odliv zákazníků kvůli tomu, že stále velká řada lidí pracuje z domova, takže do bistra na oběd nezajdou.
„Prožili jsme úžasných čtyřicet let v centru Dublinu a rádi bychom poděkovali fantastickým zaměstnancům, dodavatelům, podnikům a zákazníkům, se kterými jsme se za tu dobu setkali,“ citoval prohlášení majitelů list Irish Independent.
Hospody v Anglii dál padají. A bude hůř, varují prognózy |
Také šéfkuchař Dylan McGrath nedávno uzavřel dvě své restaurace, které měl v Dublinu. Třetí restauraci Fade Street Social zatím nechává otevřenou. Informoval o tom Irish Independent. V roce 2008 se McGrath ve svých třiceti letech stal nejmladším irským šéfkuchařem, který získal prestižní michelinskou hvězdu. Působil také jako porotce irské verze kuchařské televizní soutěže Masterchef.
Restaurace se zařadily mezi více než šest stovek restauračních zařízení v Irsku, které v posledním roce musely zavřít. Irská asociace restaurací (RAI) uvádí, že každý den zavírají v průměru dvě restaurace, kavárny nebo jiné podniky zaměřené na stravování, což je pro nezávislé pohostinství v zemi citelná rána. Minulý týden se proto majitelé restaurací, kaváren a hospod vydali na protestní pochod k irskému parlamentu, píše list The Guardian.
„Je mi 76 let. Ještě nikdy v životě jsem nevyšla do ulic protestovat, ale tentokrát jsem vstala v šest ráno, abych se dostala na vlak z Corku. Byla jsem odhodlaná tuto věc podpořit, “ uvedla šéfkuchařka a zakladatelka kuchařské školy Ballymaloe Darina Allenová.
Vyšší DPH
Irskou gastronomickou scénu popudilo zejména zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z devíti procent na 13,5 procenta. Sazba byla k devíti procentům snížena během pandemie. Podle restaurací je ale vzhledem k růstu účtů za energie, zvýšeným nákladům na potraviny a nižší spotřebitelské poptávce v důsledku zdražování na její zvýšení ještě brzy.
Jeden z účastníků protestní akce se nechal slyšet, že pracuje v oboru už od roku 1982, ale „tak špatné to ještě nezažil“. Věří, že vláda na jejich kampaň za zrušení zvýšení DPH zareaguje, a to i s ohledem na výborný stav veřejných financí země.
Letošní přebytek irského státního rozpočtu se podle nynějších odhadů vyšplhá zhruba na 8,6 miliardy eur, což je asi 215 miliard korun. Země těží z přílivu daňových prostředků od velkých technologických a farmaceutických firem.
Irsko je unijní premiant. Veze se na přebytkové vlně a chystá štědrý rozpočet |
Stephen Buckley, jehož rodina vlastní pět steakhousů a řeznictví FX Buckley se obává, že kvůli zavřeným restauracím v zemi upadne turismus. „Lidé do Irska nejezdí kvůli počasí. Přijíždějí za kulturou a restaurace a kavárny v každém městě jsou její součástí,“ říká. A domnívá se, že pokud se restaurace zhroutí, zhroutí se i kultura a lidé sem přestanou jezdit.