Dublin - ilustrační foto.

Dublin - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Irská ekonomika je v recesi. Poprvé za 25 let

  • 46
Ostrovní Irsko už se nemůže chlubit rychle rostoucí ekonomikou jako dříve. Teď je navíc první zemí eurozóny, která vstoupila do recese. Ta poslední byla v roce 1983. Problémy, které země má, souvisí s globální úvěrovou krizí. Irové už nemají takový zájem o stavbu nových domů.

Irský statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt země se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta proti prvnímu čtvrtletí, kdy klesl o 0,3 procenta. Země je v recesi, kterou definují právě dvě následující období poklesu HDP.

Irsko je tak první z 15 členských zemí eurozóny, jež se do poklesu dostala. Evropská komise nicméně předpokládá, že recese v brzké době postihne rovněž Německo, Španělsko a Británii, píše agentura AP. Česka se podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory hrozba recese zatím netýká. "Tuzemská ekonomika stále dohání západní sousedy," uvedl pro iDNES.cz.

Institut pro hospodářský a sociální výzkum tento měsíc předpověděl, že irská ekonomika v celém letošním roce klesne o 0,4 procenta po loňském nárůstu o šest procent. "Nyní tu máme potvrzení, že ekonomika je v letošním roce v recesi. Otázkou je, zda se to v příštím roce zlepší," řekl podle BBC hlavní ekonom makléřské společnosti Goodboy Stockbrokers Dermot O'Leary.

Bydlení bude brzdou ekonomiky i v budoucnu
Konec více než deset let trvajícího rychlého růstu ekonomiky v Irsku, které bylo také nazýváno "keltským tygrem", způsobila globální krize na úvěrových trzích a trzích s bydlením.

"Víme jistě, že investiční výdaje budou v příštím roce ekonomiku nadále brzdit, a to zejména v sektoru výstavby domů," upozornil O'Leary. "Víme rovněž, že podmínky na trhu práce se zhoršují, což ovlivní spotřebitelské výdaje. Nevypadá to tedy na prudké oživení," dodal.

V meziročním srovnání se irská ekonomika ve druhém čtvrtletí propadla o 0,8 procenta po poklesu o 1,3 procenta v prvním čtvrtletí.

Domů se stavělo v Irsku o více než 10 procent méně. "Nízká úroveň výstavby nových domů měla v souladu s očekáváním hlavní negativní vliv na růst ve druhém čtvrtletí, což je zřejmé z velmi slabých údajů o investicích," řekl mluvčí britské vlády.

Propadnou se do recese další země eurozóny?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 1. října 2008. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 2460

Ne
Ne 307

,