Obří kus ledu odpadává z čelní stěny ledovce Perito Moreno nedaleko...

Obří kus ledu odpadává z čelní stěny ledovce Perito Moreno nedaleko argentinského El Calafate. (11. března 2018) | foto: Reuters

Stop špinavému lobbingu, vzkazují investoři průmyslovým gigantům

  • 15
Významné instituce vyzývají velké firmy jako BP, Unilever a Volkswagen, aby je přestali zastupovat lobbisté, kteří nerespektují pařížskou klimatickou dohodu. Mezi velkými investory, kteří chtějí změnu přístupu, je například anglikánská církev nebo švédský státní penzijní fond. Jejich investice v součtu dosahují dvou bilionů dolarů.

Investoři v dopise žádají 55 společností, jako jsou Unilever, Nestlé, BP, Rio Tinto, Rolls-Royce nebo Volkswagen, aby firmy „revidovaly lobbistické pozice přijaté organizacemi, jichž jsou členy“. Zejména skupinami, které se vymezují vůči snahám o nápravu klimatických změn, informoval list Independent.

Adresáty výzvy jsou tedy firmy s velkými emisemi skleníkových plynů a významnou rolí v sektorech s velkou spotřebou energie.

Rozhodnutí bojovat proti „špinavému“ lobbingu přichází několik týdnů poté, co Mezivládní panel pro změny klimatu OSN (IPCC) varoval, že emise skleníkových plynů se musí do roku 2030 snížit téměř o polovinu, pokud se lidstvo chce vyhnout globální ekologické katastrofě. OSN chce v roce 2020 začít s vyjednáváními, připomíná server Institutional Investor.

„Matoucí a nesourodé praktiky korporátního lobbování podkopávají schopnost vlád reagovat na změnu klimatu a naplňovat cíle pařížské dohody. Obchodní sdružení svůj nátlak často vyvíjejí za zavřenými dveřmi, což je z hlediska veřejné politiky týkající se změny klimatu je zákeřný,“ míní Adam Matthews z Penzijní komise anglikánské církve. „Jak zdůrazňuje nedávná zpráva IPCC, jde o hodně a čas je proti nám. Je tedy správné, že investoři po největších evropských znečišťovatelích chtějí, aby přehodnotili své lobbistické praktiky,“ doplnil.

Změny klimatu vyženou ceny piva na dvojnásobek, tvrdí vědci

Pokud světoví lídři dodrží své aktuální klimatické závazky, planeta bude podle zprávy IPCC na konci století o tři stupně Celsia teplejší. Nejhorší důsledky globálního oteplování - úplné vymizení korálových útesů, úbytek ledu v Severním ledovém oceánu a zničení ostrovních komunit - nenastanou, pokud se teplota Země zvedne o méně než 1,5 stupně Celsia. Podle vědců ale bude tato hranice během dvaceti let překročena. 

„Dlouhodobí investoři mají jasný zájem na tom, aby se pařížská dohoda naplnila a celý svět přešel na nízkoemisní hospodářství. Akcionáři správně očekávají, že firmy, do kterých investovali, budou hájit klimatickou politikou nutnou k naplnění těchto cílů. Což znamená chtít to i po zájmových sdruženích, kterých jsou firmy členy,“ konstatovala Stephanie Pfeiferová, šéfka Skupiny institucionálních investorů pro klimatickou změnu.