Wall Street - Finanční centrum na Wall Street je i přehlídkou luxusních vozů.

Wall Street - Finanční centrum na Wall Street je i přehlídkou luxusních vozů. | foto: Dan Materna, MAFRA

Peněz je všude spousta, nejlepší je nacpat je do matrace, radí investor

  • 84
Najít v dnešní době bezpečnou investici, která by vynášela, vlastně nejde. Proto správci majetků bohatých rodin radí držet prostředky v hotovosti. A mít je při ruce v momentě, až se ozve krize.

Cash je král, praví anglické pořekadlo. Kdo drží peníze v hotovosti, místo aby je měl vázané ve státních dluhopisech, akciích nebo jiných nástrojích, může předběhnout konkurenci a vydělat.

Přesně to teď investorům radí Rick Stone, který stojí v čele Stone Family Office, jedné z organizací, které mají za úkol spravovat a rozhojňovat majetky bohatých rodin.

„Pro Family Offices je velmi obtížné najít vhodné příležitosti,“ prohlásil Stone. Podle něj státní dluhopisy nebudou vynášet ještě minimálně deset let, akciový trh je přepálený doběla, takže spadne a pak se indexům nahoru chtít nebude – a o těch pár dobrých investic se bude ucházet hrozen investorů se spoustou volných peněz.

Co se výnosů týče, Family Offices si nevedou tak špatně. Podle studie UBS nahlásili jejich zástupci roční zhodnocení majetku o 5,4 procenta. Hodně se to však liší podle regionů, zatímco v Asii a na dalších rozvíjejících se trzích připisovali 6,2 procenta, zástupci z Evropy „bohatli“ o 4,3 procenta. Akcie přitom rozhodně zisky nahoru netáhly, k bohatství oslovených rodinných podniků přidaly jen 2,1 procenta, což není žádné terno.

A tak své zdroje upřeli jiným směrem – do soukromých fondů nebo do nemovitostí. Zatímco prvně jmenované dokázaly vydělat 16 procent, byty, domy a pozemky rostly o slušných 9,4 procenta.

Rodiny hromadí hotovost

Z průzkumu také vyplývá, že Stone řekl jen nahlas něco, co už stejně investoři dávno dělají. Hromadit hotovost začalo 42 procent oslovených zástupců spravujících rodinná impéria.

Family Office

Family Offices jsou jedním ze způsobů správy rodinného majetku. Je to podnik zaměřený na různé služby v oblasti řízení, budování a správy rodinného majetku, jeho společností, nemovitostí či hotovosti. 

První Family Offices se objevily už v devatenáctém století v USA, u nás kanceláře zaměřené na správu rodinného majetku teprve začínají vznikat.

„U klientů s vysokým a velmi vysokým čistým příjmem cítíme, že jsou k investování do akcií ostražití,“ potvrdil Timothy O’Hara, který šéfuje jedné z nejstarších „rodinných kanceláří“ Rockefeller Global Family Office.

Že není Stoneovo volání jen výkřikem jednoho pesimisty, ukazuje také průzkum, který provedla banka UBS. V něm více než polovina z 360 zástupců podobných Family Offices obhospodařujících majetek za 917 milionů dolarů uvedla, že v roce 2020 světová ekonomika spadne do recese. Nejčerněji přitom výhled hospodářství vnímají zástupci z rozvojových zemí.

V tom si zástupci tohoto byznysu rozumí s analytiky, například hodně pesimistický Jeffrey Gundlach z investičního fondu DoubleLine Capital počítá na 75 procent s tím, že si do listopadových voleb 2020 Amerika projde recesí. 

Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg vývoj tak černě nevidí, s recesí v příštích 12 měsících počítali při srpnovém průzkumu s pravděpodobností 35 procent.