ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Weby CNN, BBC, Al-Jazeery i Amazonu nebo eBay postihl hromadný výpadek

  • 15
Řada internetových stránek celosvětového významu se v úterý potýkala s výpadkem. Kolem poledne nebyly dostupné stránky Amazonu, sociální sítě Reddit, britské vlády či některých médií. Ještě krátce před 13. hodinou nefungovaly například weby britského deníku Financial Times nebo americké stanice CNN.

Výpadek způsobily komplikace u amerického poskytovatele internetových služeb Fastly, který má pod sebou řadu významných světových webů. těsně před polednem se na jejich stránkách objevilo oznámení o možném problému.

„V současné době zkoumáme potenciální dopad na výkon našich CDN služeb,“ uvedla firma. CDN (Content delivery network) je počítačová síť, která uživatelům zprostředkovává multimediální obsah ve velkém objemu. Zkoumání problému pak trvalo přibližně hodinu.

Během ní nebyla po celém světě dostupná zhruba tisícovka webových stránek a služeb. Z údajů na webu platformy Downdetector vyplývá, že lidé hromadně hlásili  výpadky streamovacích služeb HBO Max a Spotify, nebo stránek Amazonu a některých médií.

Internetové stránky britského deníku Financial Times postihl výpadek.

Nedostupné byly weby deníků Financial Times, The Guardian a The New York Times, lidé se rovněž nemohli dostat na stránky stanice CNN, agentury Bloomberg či sociálních sítí Reddit a Twitter. Po 13. hodině se provoz většiny stránek podařilo obnovit, nejdéle to trvalo u webu britských Financial Times. V Británii výpadek postihl i stránky tamní vlády.

Ve 12:57 SELČ společnost Fastly uvedla, že je problém vyřešen. Uživatelé se však podle ní mohou stále potýkat s delším načítáním obsahu některých stránek.