(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Indická vláda ruší daň na tampony, aby snížila menstruační chudobu

  • 26
Indická vláda ruší 12% daň na dámské hygienické potřeby. V zemi, kde čtyři z pěti žen nemají možnost koupit si menstruační hygienu, platila daň od minulého roku, kdy premiér Naréndra Módí prosadil daňovou reformu. Mnoho organizací však proti tamponové dani protestovalo a upozorňovalo na takzvanou „menstruační chudobu“, která je v zemi alarmující.

Již před rokem oznámila indická vláda největší daňovou reformu (GST) od získání své nezávislosti v roce 1947 a zavedla daň na veškeré zboží a služby. Součástí této reformy byla i 12% daň na dámské hygienické produkty.

Pobouřilo to řadu feministických organizací. Podle nich se menstruační potřeby staly ještě více nedostupným zbožím, píše server BBC. Čtyři z pěti indických žen si totiž tampony a vložky nemůže dovolit. Jedna z petic s názvem „daň z krve“ žádající zrušení této daně získala více jak 400 tisíc podpisů.

Díky těmto kampaním vláda premiéra Naréndry Módího oznámila, že daň na veškeré hygienické pomůcky ruší. 

„Byl to důležitý krok k tomu, abychom pomohli dívkám a ženám zůstat ve školách a jejich práci. Tohle jim pomůže růst a ukázat jejich pravý potenciál,“ uvedla Surbhi Singhová, zakladatelka indické neziskové organizace Sachhi Saheli šířící povědomí o ženském cyklu.

Ženská perioda je totiž jeden z hlavních důvodů, proč indické dívky odcházejí z vyučování a zůstávají doma - hygienické produkty si nemohou dovolit, zmiňuje server The Independent. Používají kusy oblečení či hadry, čímž riskují infekci.

Tampony už jsou levnější i ve Velké Británii, v Česku nikoli

Takové problémy se však netýkají jen Indie. Podle výzkumu charitativní organizace Plan International UK z roku 2017 si jedna z deseti britských žen od 14 do 21 let žijících v chudobě nemůže hygienické potřeby dovolit. 

Hej holky! Britka rozdává menstruační vložky ženám, které na ně nemají

V roce 2016 se ve Velké Británii pořádaly protesty ve stejném duchu jako v Indii. Evropská unie proto hlasovala pro to, aby měly členské státy volnější ruce při zachovávání, snižování či rušení tamponových daní. 

Výsledkem je snížení daně na tampony a vložky v Británii z 20 % na 5 %, což z ní dělá zemi s jednou z nejnižších sazeb v Evropě (psali jsme zde). Podobně je na tom Francie, která daň v roce 2015 snížila z 20 % na 5,5 %. Sníženou sazbu má pak i Španělsko nebo Slovensko, a to 10 %. 

V České republice nakupují ženy vložky a tampony stále jako luxusní zboží, tedy s nejvyšší možnou DPH 21 %.